SELIDBA srednjih škola koje menjaju adresu ili se spajaju u okviru racionalizacije mreže škola, kako nezvanično saznajemo, trebalo bi da počne posle 20. avgusta. I dok nadležni ističu da će sve biti gotovo do početka školske godine, u nekim obrazovnim ustanovama su zabrinuti da će majstori ostati u učionicama i posle prvog školskog zvona.

Kako saznajemo u Tehničkoj školi za dizajn kože, koja sa Školom za dizajn tekstila postaje jedna obrazovna ustanova, još nije počelo njihovo preseljenje sa Starog sajmišta u Ulicu Vojislava Ilića. Ova škola se na proleće privremeno iselila iz zgrade na Zelenom vencu na Staro sajmište zbog renoviranja, ali su radovi obustavljeni.

– Koliko smo upoznati, novac za sređivanje učionica za nas u Tekstilnoj školi je spreman, samo je potrebno odobrenje nadležnih za korišćenje tih sredstava – kažu u ovoj školi. – Ono za šta će, možda, biti potrebno više vremena je sređivanje kabineta za praktičnu nastavu. Imamo radionice sa alatima na Starom sajmištu koje, takođe, treba da preselimo, ali se nadamo da će sve biti završeno do početka školske godine.

Direktor Škole za nove tehnologije „Politehnika“ Dušan Milovanović, kaže da ne očekuje probleme oko preseljenja u zgradu Tehničke škole „Zmaj“ u Novom Beogradu. On ističe da nema potrebe za dodatnim radovima jer su zgrada i učionice u koje se sele u dobrom stanju. Preseljenje će trajati nekoliko dana. Mašine, koje su neophodne za praktičnu nastavu, biće prenete kasnije.

SKUĆILA SE SPORTSKA GIMNAZIJA

Svoju zgradu konačno će dobiti Sportska gimnazija, čiji učenici više neće biti podstanari u Vojnoj gimnaziji. Oni će se sa Senjaka preseliti na Dorćol u zgradu OŠ „Stari grad“. I u ovom objektu nema potrebe za većim sređivanjima, tako da bi prelazak mladih sportista u novi prostor trebalo da protekne bez problema.