četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Vesti / Beograd je u poslednje tri godine dosta napredovao

Beograd je u poslednje tri godine dosta napredovao

U poslednje tri i po godine ova gradska vlast trudila se da manje priča, a više radi, što se može uočiti na svakom koraku i Beograd danas drugačije izgleda, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na TV „Pink”.

Mladenović je naglasio da se u periodu koji je iza nas dogodilo mnogo pozitivnih promena u glavnom gradu, i to u svim segmentima. Iza sebe imamo dobre rezultate ali i konkretne planove za narednih deset godina, poručio je zamenik gradonačelnika.

S tim u vezi, on je ocenio da što se tiče opozicije, niko nije izašao sa konkretnim programom i predlozima kako ovaj grad učiniti boljim, niti sa idejom šta je za Beograd dobro ili šta je važno uraditi sa infrastrukturom.

– Jedino o čemu se govori jeste ko će biti kandidat, ali to nije ništa novo, takva situacija je bila i povodom predsedničkih i parlamentarnih izbora. Trebalo bi se usredsrediti na bitne stvari – kako unaprediti život Beograđana, kako privući turiste u prestonicu i koje su to mere koje treba da primenimo kako bi Beograd, kroz pet ili deset godina, postao grad ravan svetskim metropolama – istakao je Mladenović.

On je podsetio da su javna komunalna preduzeća 2013. i 2014. godine bila  u ozbiljnoj finansijskoj krizi i da su bila prinuđena da uzimaju nepovoljne kratkoročne  kredite kako bi bila u mogućnosti da isplate zarade radnicima.

– Sva javna preduzeća, osim GSP-a, sada pozitivno posluju, a da nismo uzeli ni dinar kredita.  Na poslednjoj sednici Skupštine grada reprogramom kredita došli smo do dodatnih 20 miliona evra, a da se ukupno zaduženje nije povećalo. Kredit će biti upotrebljen za podzemne garaže, rekonstrukciju ulica Kneza Miloša, Cara Dušana i drugih većih ulica. Iza sebe imamo dobre rezultate i konkretne planove za narednih deset godina – ponovio je Mladenović.

U prilog tome Mladenović je istako činjenice da je samo u protekla dva meseca otvoreno mnogo velikih gradilišta, pre svega, to su Bulevar oslobođenja i Trg Slavija, naglasivši da će se truditi da svi radovi budu završeni u predviđenim rokovima i da početak školske godine prođe što lakše i bezbednije.

Kako je podsetio, Bulevar oslobođenja je rađen krajem osamdesetih godina, a Ruzveltova devedesetih godina i bilo je krajnje vreme da se uradi detaljna rekonstrukcija.

– Leva strana Bulevara oslobođenja završena je 15 dana pre planiranog roka i sada smo započeli radove na desnoj strani. Prošle nedelje započeti su radovi na Trgu Slavija, tako da sada imamo dva koridora, jedan iz Makenzijeve ka Ulici kralja Milana  i drugi koji spaja Bulevar oslobođenja i Nemanjinu. Reč je o veoma ozbiljnim i detaljnim radovima, držimo se zadatih rokova i insistiramo da kod izvođača ne bude zastoja – rekao je Mladenović.

On je dodao da su pre mesec dana započeti radovi u Ulici Bore Stankovića, kao i radovi na vodovodnoj mreži u Kralja Milana.

– Za Beograđane je od izuzetnog značaja i početak radova na Brankovom mostu. Desna strana od Novog Beograda ka centru grada dugo je bila zatvorena za pešake i sada su u toku pripremni radovi. Doći će do izmene u režimu saobraćaja, krajnja leva traka od Novog Beograda ka gradu će biti otvorena, kao i jedna traka iz suprotnog smera – rekao je zamenik gradonačelnika i naglasio da se pored poštovanja rokova insistira i na kvalitetu radova kako se ne bi dogodilo da posle kratkog vremena neka deonica mora ponovo da se radi.

Mladenović je naglasio da je veoma važno da grad ima dobru saradnju sa građanima kada je reč o velikim projektima, da oni pokazuju strpljenje, ali i da je potrebno da se informišu na sajtovima „Beokoma” i Grada Beograda o svim izmenama u saobraćaju kako bi se izbegle gužve.

On je istakao i da se čini sve kako bi Beograd dobio novo lice.

– Rekonstruisano je preko 120 fasada, nastavićemo sa takvim radovima, a planom je predviđeno da bude obnovljeno oko 200. Trg Slavija će dobiti novi izgled, sa novim parkom koji će se izgraditi ispred Narodne banke, što će biti jedno od reprezentativnih mesta i jedan od simbola grada – kazao je Mladenović.

Govoreći o snabdevanju Beograđana vodom, zamenik gradonačelnika je kazao da se tokom velikih vrućina ona neracionalno troši i još jednom apelovao na sugrađane da budu solidarni kako bismo svi imali normalno vodosnabdevanje.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *