četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Vesti / Preispitani kapaciteti u 17 predškolskih ustanova

Preispitani kapaciteti u 17 predškolskih ustanova

Mesta u vrtićima su bila najveći izazov za nas, ali sam zadovoljan rezultatima, jer će ispod crte ostati manje od 4.000 dece, izjavio je za današnje izdanje lista „Alo” sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Prvo što je uradio kada je preuzeo ovu važnu funkciju bila je lična karta svih vrtića – koliko mesta ima, koliko je dece u prioritetu, šta nedostaje, gde je najkritičnije.

– Insistirao sam da se u svih 17 predškolskih ustanova preispitaju kapaciteti i gde god je bilo moguće proširene su liste na način da se zadrži kvalitetan i bezbedan boravak dece. Tako smo došli do 1.841 žalbe rešene u korist roditelja i to smatram uspehom jer će ispod crte ostati manje od 4.000 dece, a prošla radna godina je završena sa listom od 10.000 dece – rekao je Gak u intervjuu ovom dnevnom listu.

On je istakao da će do septembra biti još mesta jer će se roditelji koji su konkurisali na više mesta opredeljivati za jedno, čime će se oslobađati ta druga mesta.

Kako je rekao, projekat Mreža škola će stvoriti 1.200 dodatnih mesta u školama koje imaju manjak đaka i prazne učionice, a koje ćemo adaptirati za predškolce. Za oko 200 njih će tri škole biti spremne već u septembru.

– Sve ovo daje nam nadu da smo na dobrom putu do minimalne liste čekanja, što je krajnji cilj – poručio je Gak.

Na pitanje novinara šta odgovara kritičarima kada kažu da je visoka cena koju Grad Beograd plaća za refundaciju dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima, Gak je poručio da bi najviša cena bila da je tih 10.000 dece neupisano.

– To bi bilo najskuplje. Beograd može da podnese ovu pomoć roditeljima i nijednog momenta nismo imali bilo kakve dileme oko toga. Gradska vlast mora biti servis građana Beograda i to je možda i najplastičniji primer čemu služimo – da nađemo rešenje kada je ono preko potrebno građanima. Reakcije roditelja su neprocenjive i one nam govore da je ova odluka grada odlična – istako je Gak.

On je rekao i da je od 2014. do 2016. izgrađeno pet vrtića u Beogradu i još dva su adaptirana i poručio da je Grad Beograd opet finansijski stabilan i ponovo može da gradi vrtiće.

– Sredinom juna počeli su radovi na izgradnji vrtića u naselju Altina koji će moći da primi do 200 dece i biće gotov na proleće. Takođe, 70-80 dece će biti kapacitet vrtića u Denkovoj bašti na Zvezdari. To je vrtić koji je izgrađen 2011, ali su sada konačno rešeni imovinsko-pravni odnosi i ovaj vrtić će početi sa radom. Ovo je septembar od kog ne strepim i što se tiče škola i što se tiče vrtića – rekao je Gak.

On je dodao da je u prvih sedam meseci ove godine u beogradske škole, u investicione radove i nabavku opreme, uloženo 437 miliona dinara. Ipak, kako je istakao, najponosniji je na ubrzan projekat sanacije Osnovne škole „Ivo Lola Ribar” u Begaljici gde će radovi biti završeni sredinom septembra.

– Radi se punom parom i posle više od godinu dana od požara 250 đaka neće putovati na nastavu. To je najveća satisfakcija mog dosadašnjeg rada u sekretarijatu, ali neću biti zadovoljan dok svi beogradski đaci ne budu imali sve uslove za učenje – rekao je Gak.

On je poručio i da od svih svojih saradnika očekuje rad, odgovornost i rezultate jer kad su deca u pitanju nema mesta greškama.

– Svi smo na istom zadatku i građani očekuju da vide zašto primamo plate – zaključio je Gak.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *