petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Dom Sindikata kao koncertna dvorana

Dom Sindikata kao koncertna dvorana

Beogradu nedostaju moderne koncertne dvorane, a Dom sindikata odavno je zaslužio da bude obnovljen, da dobije novu opremu i postane komforniji – izjavio  je gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je za Politiku rekao da je novi zakupac ispunio zahteve Grada Beograda u vezi sa akustikom i proširenjem bine kako bi veliku dvoranu mogli da koriste i simfonijski orkestri.

– Prema dogovoru sa gradom, kompanija koja je zakupila i koja renovira  dvoranu „MCF megakom film” obezbediće prostor za gradsku galeriju na prvom spratu Doma sindikata – rekao je Vesić i dodao da je to što je učinio direktor Dvorane Doma sindikata Igor Stanković sjajan primer kako odgovorni poslovni ljudi mogu da učine dobre stvari za svoj grad i kako novac može da se ulaže i u kulturu.

On je rekao da će deo renovirane dvorane Doma sindikata već početkom sledeće godine biti spremna da ponovo ugosti tradicionalne gradske manifestacije koje se tu održavaju kao što su Beogradski džez festival i Festival dokumentarnog filma, ali da veruje da bi deo drugih manifestacija kao što je FEST mogao da se održava ubuduće u Domu sindikata.

Prema rečima Igora Stankovića, velika dvorana doživeće najveći preobražaj – biće to koncertna, filmska i pozorišna sala.

– Umesto 1.600 mesta, posle obnove imaće 1.400 sa razmakom između sedišta većim nego do sada. Posebna pažnja  biće posvećena akustici dvorane, koja će zadovoljiti svetske standarde za klasičnu muziku, ali i za filmske projekcije. Balkon i dvadeset loža ostaju – kaže Stanković i dodaje da će se nakon rekonstrukcije vredne i raritetne orgulje naći u turističkoj ponudi prestonice.

U službi velike dvorane biće prostorije u podrumu koje najverodostojnije svedoče o šest decenija postojanja Doma sindikata. U prostoru od 6.250 kvadrata naći će se četiri bioskopske sale i jedna višenamenska, a osim filmskih projekcija, u njoj će biti kamerna sala, a služiće i kao sala za kongrese i manifestacije.

– Za pres-centar, galeriju, dečji edukativni kutak sa igraonicom rezervisan je prvi sprat, dok će bar biti u velikom holu u prizemlju sa letnjom baštom isturenom ka Trgu Nikole Pašića. Iz hola će, osim stepenica, do prvog sprata voditi i lift, a rekonstruisani Dom sindikata biće otvoren od 10 sati do jedan čas posle ponoći – kaže Stanković.

On dodaje da će u obnnovu biti uloženo tri miliona evra, ne računajući ozvučenje, rasvetu i projektore, a biće zaposleno 120 ljudi.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *