četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Vesti / Najugroženijim porodiljama još 25.000 bonusa

Najugroženijim porodiljama još 25.000 bonusa

Zahtev za jednokratnu novčanu pomoć Grada Beograda do sada je podnelo 450 porodilja u Beogradu, a osim toga podneto je još 74 zahteva koji se odnose samo na nezaposlene porodilje, izjavila je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević za Studio B. Ona je podsetila da je Grad Beograd početkom jula doneo odluku da svaka porodilja u gradu dobije po 10.000 dinara jednokratne pomoći, tako da je za nepunih mesec i po dana, od kada je odluka stupila na snagu, podneto ukupno 550 zahteva.

– Zahtevi se obrađuju u mesecu  u kojem se i podnose i u narednom mesecu se isplaćuju. U avgustu je 101 porodilja dobila pomoć, to su porodilje koje su podnele zahtev od 8. jula pa do kraja tog meseca. Dakle, grad je za tu namenu isplatio 1,060 miliona dinara na ime novčanog davanja ka svim, ali i nezaposlenim porodiljama. Procedura za podnošenje zahteva je pojednostavljena. Za ovu pomoć su potrebna samo dva dokumenta, potrebno je da dođete sa ličnom kartom da se identifikujete, podnesete zahtev i priložite izvod iz matične knjige rođenih za dete. Ukoliko niste obezbedili taj dokument za dete, mi ćemo, kao organ uprave, u vaše ime to pribaviti. Zahtevi u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu se mogu podneti svakodnevno u Ulici 27. marta – pojasnila je Nataša Stanisavljević i dodala da je jednokratna pomoć grada pronatalitetna mera i podrška svima koji su osnovali porodicu u Beogradu.

Osim te vrste pomoći, mi vodimo računa i o najugroženijim porodiljama, navela je ona, i dodala da je njima osim 10.000 dinara na raspolaganju još 25.000 dinara. Grad Beograd je i ranije isplaćivao novac zaposlenim i nezaposlenim porodiljama, ali je postojao cenzus u primanjima. Sada nezavisno od broja dece u jednom porođaju ili od broja prethodno rođene dece porodilja ostvaruje pravo na jednokratnu novčanu pomoć.

– Ranije je za sva davanja porodiljama bilo obezbeđeno 80 miliona dinara u budžetu, a sada je za tu namenu obezbeđeno oko 200 miliona dinara, što je znatno povećanje. Kroz naš sekretarijat godišnje prođe oko 60.000 sugrađanki, jer se kod nas podnosi zahtev i za roditeljski dodatak. Mi podržavamo i idemo napore Vlade Republike Srbije kada je u pitanju povećanje nataliteta. Sve to nam je potrebno kako bismo izašli iz negativnog prirodnog priraštaja koji imamo godinama unazad. Sada se prvi put ozbiljno bavimo time da se poveća natalitet – naglasila je sekretarka.

Prema njenim rečima, osim  pomoći porodiljama, Grad Beograd je obezbedio sredstva i za sve druge vrste socijalne pomoći, čije isplate ne kasne ni dan.

– Sva prava koja naši građani mogu da ostvare preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu ili preko centara za socijalni rad u Beogradu, kojih imamo 17, isplaćuju se redovno, na vreme i bez kašnjenja – istakla je Stanisavljevićeva, dodavši da kao servis građana oni osluškuju njihove potrebe i kreiraju pored postojećih i nove vrste pomoći.

Sekretarka za socijalnu zaštitu najavila je da će do kraja godine biti otvorena još dva kluba za najstarije sugrađane, jedan na Vračaru i drugi najverovatnije u Rakovici. To znači da će na teritoriji grada biti 27 ovakvih klubova, od kojih je sedam otvoreno u protekle tri godine.

Ona je podsetila da je, kada je u pitanju izbeglička populacija, u protekle tri i po godine oko 1.300 porodica dobilo neku vrstu pomoći od grada kako bi rešile svoje stambeno pitanje.

– Grad Beograd je tu bio veoma aktivan i za svaku vrstu te pomoći obezbedio 10 odsto iz budžeta grada. Do kraja godine biće izgrađeno 235 stanova u Ovči, a pored toga mi smo tokom jula završili rang-listu za 303 paketa građevinskog materijala i već prvih 30 korisnika će u petak dobiti svoj građevinski materijal – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je rekla da, s obzirom na dobro stanje u gradskom budžetu, postoji prostor i za neka nova davanja, ali još uvek se prave analize na osnovu kojih će se praviti budžet za 2018. godinu.

 

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *