petak , 29 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Projekti Ruskih bajki i u Mladenovcu

Projekti Ruskih bajki i u Mladenovcu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin otvorili su danas u Kulturnom centru Beograda Nedelju ruskog filma u Srbiji „Bajke detinjstva”.

Događaju su prisustvovali i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, član Gradskog veća Dragomir Petronijević i sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.
Siniša Mali je rekao da deca treba da veruju u bajke i u srećan kraj, jer ako nije srećan, onda nije ni kraj.

– Bajke su uvek imale lepu i važnu ulogu u detinjstvu. Savetujem roditeljima da što više čitaju bajke deci jer one njihovo detinjstvo čine lepšim, bezbrižnijim i srećnijim. Ova manifestacija je za nas veoma važna, a u Srbiji se održava peti put. Beogradski mališani će u deset ustanova kulture u Beogradu imati priliku potpuno besplatno da se upoznaju sa njaboljim ruskim bajkama, da razgovaraju sa producentima, glumcima, rediteljima i steknu pravi utisak kako se bajke prave i koji je njihov značaj. Očekujemo da gotovo 30.000 dece pogleda bjake, što je veliki broj koji nam i daje nadu da se nešto u Beogradu i Srbiji menja – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, ovaj festival je samo još jedna potvrda sjajnih odnosa Ruske Federacije i Republike Srbije, a Grad Beograd je tome dao veliki doprinos.

– Mi smo uspostavili saradnju sa Gradom Moskvom i prošle godine smo imali manifestaciju „Dani Moskve u Beogradu”, ove godine smo mi bili u Moskvi i predstavili Beograd, tradiciju, kulturu i istoriju. Nastavićemo da približavamo naša dva naroda – naglasio je Mali i pozvao Beograđane da u narednih nekoliko dana pogledaju što više ruskih bajki.

Ministar Šarčević izrazio je zadovoljstvo zbog ove manifestacije koja je, kako je naveo, zasnovana na ruskim bajkama.

– Bitno je i to što su ovo mnogi gradovi u Srbiji videli, a sada je Beograd na redu. Ovi filmovi imaju dobre poruke za decu, oni su humani, pričaju o dobrim osobinama, dobrim odnosima u porodici – naveo je Šarčević i dodao da je zadovoljan odnosima sa Rusijom u sektoru obrazovanja i nauke.
Čepurin je rekao da je upravo ova manifestacija primer dobre saradnje i poželeo sreću učesnicima festivala. Prema njegovim rečima, saradnja u oblasti filma bi trebalo i dalje da se razvija, kako bi bilo što više manifestacija. On je poručio deci da se raduju i uživaju, da ne bi trebalo ništa da ih plaši, već da se čuje njihov smeh.

Direktor Nedelje ruskog filma u Srbiji Filip Kudrjašov naglasio je da se ovaj festival održava već pet godina zaredom u Srbiji.

– Drago nam je da nas Beograd gostoljubivo prima. Nikada ranije nismo imali toliko lokacija i veoma sam zahvalan gradonačelniku, Andrei Radulović i sekretarki Ivoni Jevtić koji su podržali ovaj projekat – zaključio je Kudrjašov.

Projekcije ruskih bajki održavaju se u Kulturnom centru Beograda, Centru za kulturu „Vlada Divljan”, Jugoslovenskoj kinoteci, Omladinskom pozorištu „Dadov”, Domu omladine Beograda, kao i centrima za kulturu u Lazarevcu, Mladenovcu, Rakovici, Sopotu i Obrenovcu.

Ova manifestacija će trajati do 15. septembra.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *