petak , 29 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Evropska radost u Beogradu

Evropska radost u Beogradu

Manifestacija „Radost Evrope” biće održana od 2. do 5. oktobra, pod sloganom „Svako dete ima krila”, a tim povodom gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će u tom periodu Beograd biti dečja prestonica Starog kontinenta.

– Srećan sam što Beograd ima ovaj dečji festival. Verujemo da će ovogodišnja manifestacija biti uspešna, kao i svaka sledeća, a da će Beograd svake godine imati tu čast da na četiri dana bude dečja prestonica Evrope – istakao je Vesić na konferenciji za novinare u Dečjem kulturnom centru Beograda.

On je ukazao da je manifestacija, koja se održava 48. put, specifična jer se deca smeštaju u porodice kod svojih vršnjaka, kada nastaju brojna i neraskidiva prijateljstva za ceo život, zbog čega je zahvalio svima koji učestvuju u očuvanju ove sjajne tradicije.
– Kao deo tima koji vodi grad, ponosan sam na to šta smo sve uradili u proteklom periodu za ustanove i institucije koje su važne decu. Trenutno se renovira spoljašnjost zgrade Dečjeg kulturnog centra, za šta je grad odvojio skoro 40 miliona dinara. Takođe  smo počeli da vraćamo Pionirski grad deci, jer je kada smo došli na čelo prestonice, u njemu smo zetekli sve osim dece. Sada su ti nenamenski sadržaji raseljeni, bungalovi se obnavljaju za ponovni boravak dece u njima. Renovira se i Pozorište „Boško Buha” – istakao je Vesić i podsetio na ulogu Donke Špiček u razvoju ove manifestacije, zbog čega je renovirana velika sala u DKCB-u ponela njeno ime.

Predsednica Odbora manifestacije „Radost Evrope” Dragica Nikolić istakla je da je ova manifestacija prepoznata na evropskoj mapi festivala kao dečji festival sa dugom tradicijom i fokusom na razvijanju kreativnosti, znanja i prijateljstva među decom, što je potvrdio i sertifikat kvaliteta „Evropa za festivale, festivali za Evropu”.

Podsekretar za kulturu Milan Lazović istakao je da je taj sekretarijat ponosan na ovu manifestaciju koja traje skoro pola veka. Odvojena sredstva za manifestaciju iznose pet miliona i 250 hiljada dinara, što je pet odsto više nego prethodne godine.

Pomoćnik direktora za programsku delatnost DKCB-a Leontina Vukomanović  podsetila je da je Dečji kulturni centar za skoro pola veka festivala ugostio više od 500 mališana iz Evrope i sveta i zahvalila predsedniku Upravnog odbora Minji Suboti i svim zaposlenima na realizaciji ovog projekta.

Ovogodišnja manifestacija okupiće decu iz 17 zemalja Evrope i delegaciju dece iz Kine. Grad Beograd je osnivač i pokrovitelj festivala, a podržale su ga brojne beogradske škole, mediji, javna i privatna preduzeća, kao i 55 volontera

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *