petak , 29 марта 2024
Početna / Poljoprivreda / Osam miliona za pčelarstvo

Osam miliona za pčelarstvo

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović danas je otvorio 43. Međunarodni sajam pčelarstva „Tašmajdan 2017”,  istakavši da Grad Beograd iz godine u godinu povećava budžet predviđen za pomoć građanima koji se bave tom granom poljoprivrede.

Mladenović je u Tašmajdanskom parku naveo da mu je veliko zadovoljstvo što i ove godine ima priliku da se na otvaranju „Međunarodnog sajma pčelarstva” obrati učesnicima i u ime Grada Beograda zahvali organizatorima na prethodna 42 sajma.

– Na ovaj način pokazujemo veliko bogatstvo naše zemlje, ali ujedno i veliku posvećenost ljudi koji se bave ovom vrstom posla. Takođe želim da zahvalim i Društvu pčelara Beograda, koje je osnovano još 1898. godine, i bez sumnje je jedno od najstarijih udruženja u prestonici. Društvo pčelara Beograda je partner grada na koga smo izuzetno ponosni, a u isto vreme i udruženje koje na pravi način predstavlja svoj esnaf, ali i svoj grad – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je od 2015. godine u potpunosti prepoznao značaj pčelarstva. Preko Sekretarijata za privredu, naveo je Mladenović, predvideli smo i konkretnu pomoć, pa je 2015. budžet bio četiri miliona dinara sa više od 65 korisnika  subvencija.

– Već 2016. godine u budžetu je bilo preko šest miliona, a broj pčelara je porastao tri puta.  Ovogodišnji budžet za ovu namenu iznosi više od osam miliona dinara, ali postoji i blizu 400 korisnika koji su prošli sve naše konkurse. Uspeli smo da u ove tri godine napravimo ozbiljan pomak, kao i da svake godine povećamo budžet izdvojen za ovu manifestaciju – naglasio je Mladenović.

On je dodao da grad nije stao samo na subvencijama, pošto u tekućem mesecu predstoji i niz obuka koje će mnogo značiti i pojedincima i udruženjima iz te oblasti.

– Pčelarstvo nije hobi, to je posao, predanost i način života. Grad Beograd ima obavezu da pomaže razvoj pčelarstva i generalno poljoprivrede. Ovo je takođe i primer za ostale lokalne samouprave da postoje način i model da se pomogne ova grana poljoprivrede. Mi ćemo sigurno i u budućnosti obezbeđivati sredstva za ovu manifestaciju i razvoj pčelarstva uopšte – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić naglasio je da interes grada i opštine mora biti u obezbeđivanju što boljih uslova za ljude koji žele da se bave poljoprivredom.

– Mogu da primetim da ova manifestacija napreduje iz godine u godinu. Vidimo da ima zaista mnogo proizvođača, a naš interes je da vas podstičemo da u budućnosti budete još bolji. Grad i opština su tu da naprave što bolje uslove ljudima koji se bave pčelarstvom. Moja je želja da ostanete na Paliluli sa što većim asortimanom, jer je ovo sjajna promocija naše opštine, Beograda i onoga čime se bavite – rekao je Jovičić.

Direktor Međunarodnog sajma pčelarstva Slobodan Čumić zahvalio je Gradu Beogradu na pokroviteljstvu i podsetio da je prvi sajam pčelarstva održan pre 43 godine kao izložba.

– Tada je bilo svega desetak izlagača, a od tog vremena do danas manifestacija beleži konstantni rast. U pčelarskom svetu ovaj sajam se smatra jednim od najvećih u Evropi – rekao je Čumić.

Događaju je prisustvovao i Savo Pavičić, rukovodilac Sektora za razvoj poljoprivrede u Sekretarijatu za privredu.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *