petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Fondacija Divac za najugroženije

Fondacija Divac za najugroženije

Gradski menadžer Goran Vesić i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovali su danas u Gradskom centru za socijalni rad na Paliluli podeli prehrambenih paketa najugroženijim samohranim roditeljima sa teritorije Beograda.

Akciju su organizovali Fondacija „Ana i Vlade Divac” i JKP „Infostan tehnologije” u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad i Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Vesić je istakao da su namirnice koje su danas podeljene prikupljene sredstvima 5.500 građana Beograda koji su se odazvali akciji „Infostana” i donirali novac za 550 paketa. Ove godine je, prema njegovim rečima, već podeljeno 770 prehrambenih paketa, čime su obuhvaćene sve jednoroditeljske porodice sa teritorije grada.

Gradski menadžer je ukazao da je sistem socijalne zaštite u Beogradu danas takav da se korisnicima ne duguje nijedan dinar, kao i da grad sve svoje obaveze prema njima isplaćuje na vreme.

– Samo pre tri i po godine od prethodne gradske vlasti nasledili smo skoro 500 miliona dinara duga prema trudnicama i porodiljama. Ova gradska vlast je izmirila te obaveze i nastavila dalje uredno da ih isplaćuje, dok je od 1. jula Grad Beograd počeo da isplaćuje dodatnih 10.000 dinara za sve porodilje – ukazao je Vesić.

Takođe, pre tri i po godine ostavljen je dug od pet milijardi dinara prema „Infostanu”, koji je takođe nastao kao neka vrsta subvencije prema korisnicima socijalne pomoći. On je pojasnio da određene socijalne kategorije ne plaćaju pun iznos računa za „Infostan”, ali je potrebno da tu razliku isplati grad, koji to nije radio.

– Na taj način smo sistem stabilizovali i korisnicima socijalne pomoći obezbedili sigurnost u isplati  – istakao je Vesić i podsetio da se zrelost jednog društva ogleda u tome kako se odnosi prema najmlađim i najstarijim sugrađanima.

On je podsetio da je otvoreno pet novih klubova za najstarije građane, da su dva  renovirana i najavio do kraja godine otvaranje dva nova kluba. Takođe da je Grad Beograd ponosan na projekat sa personalnim asistentima, kao i da je od 2013. godine preuzeo finansiranje Sigurne kuće. Pre nekoliko dana počela je druga faza projekta zbrinjavanja romskih porodica u socijalne stanove, kojim je obuhvaćeno oko 1.000 pripadnika te populacije, ukazao je gradski menadžer, uz komentar da se na ovakvim primerima pokazuje da smo odgovorno društvo.

Vesić je, na kraju, zahvalio Fondaciji „Ana i Vlade Divac” jer se ponašaju društveno odrgovorno i dodao da će Grad Beograd uvek biti dobar partner toj fondaciji, kao i drugima koji žele da pomognu socijalno ugroženim kategorijama društva.

Sekretarka Stanisavljević je ponovila da je 2014. godine nasleđena socijalna zaštita koja je bila puna neodgovornosti, dugovanja i lažnih obećanja.
– Za samo tri godine uspeli smo da kompletno reformišemo sistem socijalne zaštite u Beogradu. Sada se svim korisnicima isplaćuje pomoć mesec dana nakon podnošenja zahteva. Ne treba podsećati da su ranije isplate socijalne pomoći kasnile do godinu dana. Zahvaljujući stabilizicaji socijalnog sistema počeli smo i da ga razvijamo saradnjom sa nevladinim sektorom – navela je Nataša Stanisavljević.

Direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac” Ana Košel zahvalila je građanima Beograda, jer su u ovoj akciji, preko računa „Infostana”, prikupili više od 1.500.000 dinara i dodala da ta fondacija već četvrtu godinu ulaže u projekte za jednoroditeljske porodice.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *