petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Žensko preduzetništvo na prvom mestu

Žensko preduzetništvo na prvom mestu

Gradski menadžer Goran Vesić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović prisustvovali su svečanom otvaranju Druge regionalne konferencije o ženskom preduzetništvu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koja se danas održava u hotelu Hajat.

Vesić je izrazio zadovoljstvo što je naša prestonica domaćin Regionalne konferencije o ženskom preduzetništvu, na kojoj će Grad Beograd, kao lokalna samouprava, biti u prilici da pokaže šta je sve urađeno u tom domenu.

On je podsetio da je Grad Beograd u martu 2016. godine prvi put organizovao Prvi sajam ženskog preduzetništva, na kome je učestvovalo 48 kompanija čije su vlasnice ili direktorke žene.

– Grad Beograd je te 2016. godine za podršku ženskom preduzetništvu odvojio pet miliona dinara, od kojih su pojedine kompanije dobile i po 500.000 dinara. Ove godine Grad Beograd je duplirao sredstva za podršku ženskom preduzetništvu, koja će biti preraspodeljena posle završenog konkursa. Najveća pojedinačna suma, od ukupno 10 miliona, iznosiće milion dinara, a sredstva su namenjena za kupovinu osnovnih materijala za rad tih preduzeća – istakao je Vesić i pozvao sve kompanije koje ispunjavaju uslove da se prijave na konkurs.

Gradski menadžer je ukazao da će se na nekoj od narednih sednica Skupštine grada na dnev0nom redu naći Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti, a na predlog Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda.
– Grad Beograd se trudi da generalno pomogne preduzetnicima, a posebno ženskom preduzetništvu – zaključio je Vesić.

Ministarka Mihajlović je dodala da je potrebno ekonomski osnažiti žene, a da će na ovoj konferenciji upravo biti reči šta je i šta će biti urađeno u tom segmentu. Ona je precizirala da žene preduzetnice od ukupnog broja žena u Srbiji čine 31 odsto i da upošljavaju oko 200.000 ljudi.

– One su ogroman potencijal i mogu da zaposle još više ljudi u Srbiji, zbog čega na njihovom osnaživanju udruženo treba da rade i država i društvo – ukazala je ministarka.

Kada je u pitanju ravnopravnost polova u Republici Srpskoj, ministar Savanović je rekao da je u tom segmentu dosta dobra situacija, zahvaljujući implementaciji preko Ženskog centra i drugih institucija u tom BiH entitetu.

Na konferenciji će biti reči o izazovima i razvojnim šansama Srbije i regiona, unapređenju ženskog preduzetništva i uslovima za ekonomsku održivost ženskih preduzeća.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *