utorak , 23 априла 2024
Početna / Vesti / Festival socijalne zaštite

Festival socijalne zaštite

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas otvaranju „Festivala socijalne zaštite” u hotelu „M”. Na ovoj manifestaciji, koju je uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu organizovalo Udruženje za psiohosocijalnu podršku deci, omladini i invalidnim osobama, predstavile su se gradske institucije socijalne zaštite, nevladine organizacije, kao i sami korisnici koji su kroz radionice i izložbe radova pokazali svoju kreativnost.

Nataša Stanisavljević je istakla da Grad Beograd uvek ima aktivan odnos prema socijalnoj politici i kreiranju novih prava i usluga socijalne zaštite.

– Sve nove usluge, uključujući i one koje planiramo da pokrenemo, našim korisnicima treba da omoguće bolji i kvalitetniji život. Zato je i organizovan ovaj festival, jer želimo da pokažemo sav potencijal socijalne zaštite Grada Beograda. Danas su ovde korisnici, institucije, nevladin sektor i na ovaj način želimo da podstaknemo njihovu saradnju i omogućimo razmenu iskustava jer samo tako možemo doći do novih prava i usluga u oblasti socijalne zaštite – kazala je Nataša Stanisavljević.

Pored predstavljanja institucija i radionica njihovih korisnika, u radnom delu festivala organizovan je i stručni skup gde će svako od učesnika govoriti o svojim iskustvima i dati inicijative za dalje unapređenje sistema socijalne zaštite.

– Želimo da saznamo šta je to novo što bismo mogli da ugradimo u sistem prava socijalne zaštite. U Beogradu danas imamo oko 100.000 korisnika određenih prava i usluga, bilo da su u pitanju korisnici porodično-pravne zaštite, oni kojima je potrebna materijalna pomoć i podrška, osobe sa invaliditetom, stariji sugrađani, deca sa posebnim potrebama ili neka druga kategorija. Mi smo ti koji moramo da osmislimo i pružimo takav sistem čija će bitna karakteristika biti stabilnost. Zato su osnove naše socijalne politike isplaćivanje prava bez kašnjenja i umanjenja, a pored njih smo za protekle tri godine uspeli da uspostavimo i nove sisteme usluga. Tu se ne zaustavljamo, već i narednih godina nastojaćemo da pružimo nove pakete usluga kako bismo pomogli onima kojima je takva pomoć najpotrebnija – istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ovaj festival predstavlja program Udruženja za psiohosocijalnu podršku deci, omladini i invalidnim osobama a podržan je od Sekretarijata za socijalnu zaštitu na javnom konkursu za finansiranje razvojnih programa udruženja iz oblasti socijalne zaštite na teritoriji Beograda u 2017. godini, za šta su opredeljena ukupna sredstva od 784.500 dinara.

Prema statistici Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu su prijavljene 12.642 osobe sa invaliditetom, od čega su 2.321 dete, 979 mladih, 6.820 odraslih i 2.522 starih. Uslugu personalne asistencije koristi 50 lica, a usluge ličnog pratioca 330 dece. Prema podacima, pravo na besplatan obrok koriste trenutno 12.233 lica.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *