utorak , 3 октобра 2023
Najnovije vesti
Početna / Vesti / Festival socijalne zaštite

Festival socijalne zaštite

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas otvaranju „Festivala socijalne zaštite” u hotelu „M”. Na ovoj manifestaciji, koju je uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu organizovalo Udruženje za psiohosocijalnu podršku deci, omladini i invalidnim osobama, predstavile su se gradske institucije socijalne zaštite, nevladine organizacije, kao i sami korisnici koji su kroz radionice i izložbe radova pokazali svoju kreativnost.

Nataša Stanisavljević je istakla da Grad Beograd uvek ima aktivan odnos prema socijalnoj politici i kreiranju novih prava i usluga socijalne zaštite.

– Sve nove usluge, uključujući i one koje planiramo da pokrenemo, našim korisnicima treba da omoguće bolji i kvalitetniji život. Zato je i organizovan ovaj festival, jer želimo da pokažemo sav potencijal socijalne zaštite Grada Beograda. Danas su ovde korisnici, institucije, nevladin sektor i na ovaj način želimo da podstaknemo njihovu saradnju i omogućimo razmenu iskustava jer samo tako možemo doći do novih prava i usluga u oblasti socijalne zaštite – kazala je Nataša Stanisavljević.

Pored predstavljanja institucija i radionica njihovih korisnika, u radnom delu festivala organizovan je i stručni skup gde će svako od učesnika govoriti o svojim iskustvima i dati inicijative za dalje unapređenje sistema socijalne zaštite.

– Želimo da saznamo šta je to novo što bismo mogli da ugradimo u sistem prava socijalne zaštite. U Beogradu danas imamo oko 100.000 korisnika određenih prava i usluga, bilo da su u pitanju korisnici porodično-pravne zaštite, oni kojima je potrebna materijalna pomoć i podrška, osobe sa invaliditetom, stariji sugrađani, deca sa posebnim potrebama ili neka druga kategorija. Mi smo ti koji moramo da osmislimo i pružimo takav sistem čija će bitna karakteristika biti stabilnost. Zato su osnove naše socijalne politike isplaćivanje prava bez kašnjenja i umanjenja, a pored njih smo za protekle tri godine uspeli da uspostavimo i nove sisteme usluga. Tu se ne zaustavljamo, već i narednih godina nastojaćemo da pružimo nove pakete usluga kako bismo pomogli onima kojima je takva pomoć najpotrebnija – istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ovaj festival predstavlja program Udruženja za psiohosocijalnu podršku deci, omladini i invalidnim osobama a podržan je od Sekretarijata za socijalnu zaštitu na javnom konkursu za finansiranje razvojnih programa udruženja iz oblasti socijalne zaštite na teritoriji Beograda u 2017. godini, za šta su opredeljena ukupna sredstva od 784.500 dinara.

Prema statistici Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu su prijavljene 12.642 osobe sa invaliditetom, od čega su 2.321 dete, 979 mladih, 6.820 odraslih i 2.522 starih. Uslugu personalne asistencije koristi 50 lica, a usluge ličnog pratioca 330 dece. Prema podacima, pravo na besplatan obrok koriste trenutno 12.233 lica.

Preporuka

Taktika Hajdukveljkovića donela trijumf u Rabrovcu

Omladinac iz Rajkovca je ostvario iznenadan trijumf na teškom gostovanju u Rabrovcu. Taktika trenera gostiju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *