četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Privreda / Investicioni dani u Beogradu

Investicioni dani u Beogradu

Beogradski investicioni dani biće organizovani 9. i 10. novembra u sprskoj prestonici i oni bi trebalo da, usled dobrog privrednog ambijenta koji je stvoren u Srbiji, rezultiraju konkretnim investicijama i projektima, poručio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

– Do sada imamo više od 500 prijavljenih privrednika iz zemlje i inostranstva, a to je upravo potvrda da je Beograd investicioni lider. Želimo da regionalna saradnja, ekonomija i privreda budu teme koje će nas spajati. Zbog toga će centralni panel na ovom forumu biti panel gradonačelnika regiona. Njemu će osim gradonačelnika Beograda prisustvovati i gradonačelnici Tirane, Podgorice, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Banjaluke, a suština je da glavni gradovi, koji po statistici predstavljaju između 30 i 40 odsto bruto društvenog proizvoda jedne zemlje, budu glavni pokretači dobre, buduće saradnje – objasnio je Milosavljević i dodao da će Beogradske investicione dane otvoriti premijerka Srbije Ana Brnabić.

Milosavljevć je podsetio da je ovaj forum uspostavljen pre tri godine, te da je suština da on ne bude protokolarni, već radni forum. To je mesto, naveo je on, gde će se okupiti brojne institucije i gde će privrednici u saradnji sa predstavnicima grada i države na sastancima direktno dogovarati projekte, ali i dobiti jasne informacije šta se dešava u jednom gradu, odnosno državi.

– Beogradski portfolio je vredan deset milijardi evra, to znači da investicije treba da unaprede celokupan privredni ambijent i da pruže mogućnost rasta bruto društvenog proizvoda, da poboljšaju tendenciju smanjenja nezaposlenosti i da idu ka zdravom ekonomskom oporavku kako Beograda tako i države. Stavljen je akcenat na velike infrastrukturne projekte, ali i na razvoj malih i srednjih preduzeća i to zbog toga što jedni projekti povlače druge. Zbog toga je i bitno da se prave veliki sistemi koji treba da budu pokretač malim preduzećima, a ona treba da budu glavni dobavljač velikim kompanijama. To je naša politika povezivanja malih i srednjih preduzeća sa velikim, infrastrukturnim, razvojnim projektima sa jedne strane, i velikim kompanijama koje dolaze sa druge strane – naglasio je Milosavljević.

Kako je naveo pomoćnik gradonačelnika, Beogradu su sada najbitniji veliki, razvojni, infrastrukturni projekti jer oni sa sobom povlače veliki broj komplementarnih grana.

– Nije slučajno zašto se stalno govori o Beogradu na vodi. To je jedan od karakterističnih primera kako jedan veliki projekat povlači veliki broj malih projekata. Taj projekat daje i novi imidž gradu, nove vizure, razvoj turizma i brojne druge benefite – istakao je Milosavljević.

Kada je reč o gradskim preduzećima, pomoćnik gradonačelnika je rekao da je u tom smislu napravljen istorijski uspeh. To znači, pojasnio je, da je javni sektor iz velikog minusa postao sektor koji donosi profit.

– Sada javna preduzeća investiraju, prave svoje projekte, ali najbitnije je to što javna preduzeća u Beogradu podižu kvalitet života ljudi u gradu. To su najpre komunalna preduzeća, od čijeg rada zavisi naš sakodnevni život. Recimo, „Beograd-put” je 2013. godine imao milijardu dinara gubitka, a sada ima pola milijarde dinara dobiti i kao rezultat tako jedne zdrave kompanije imamo investicioni ciklus i kada je u pitanju asfaltiranje i izgradnja novih puteva – objasnio je Milosavljević.

Zadovoljan sam radom ovih preduzeća, ali uvek može bolje, rekao je on, i dodao da je princip efikasnog poslovanja uspostavljen, a da je kvalitet usluge dominantan cilj kojem moraju da teže javna preduzeća u gradu Beogradu.

– Privredni ambijent u Beogradu je uspostavljen i na mnogo je višem nivou, a on negde i treba da oslikava i ono što se dešava na državnom nivou. Potvrda Svetske banke da je Srbija lider kada su u pitanju investicije i forum koji organizujemo govori da je naša država na pravom putu, da su ekonomske reforme bile prave. Važan je i drugi preduslov, a to je i da imamo i političku stabilnost – naglasio je Milosavljević.

On je zahvalio Vladi Republike Srbije na svim reformskim potezima koji su napravljeni pre tri godine.

– Oni su u to vreme bili vizionarski, vrlo odgvorni, ali u tom trenutku možda i nepopularni. Vreme sada pokazuje da je Srbija na dobrom putu. Kada investitor ulaže svoj novac, on dobro promišlja gde će ga ulagati, neće ga uložiti tamo gde ima veliki rizik i gde će se plašiti da će njegov kapital propasti – zaključio je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *