petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Beograd na ime popusta elektranama uplatio 4,3 milijarde

Beograd na ime popusta elektranama uplatio 4,3 milijarde

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević ocenio je na današnjoj sednici gradske skupštine da se privredna aktivnost, između ostalog, meri i povećanjem broja zaposlenih, a u obrazloženju rebalansa budžeta stoji da ustupljeni prihodi rastu po trendu od dva procenta, upravo kao rezultat povećanog broja zaposlenih.

– Brojke koje postoje u budžetima i rebalansima budžeta su jedno, a način na koji se iste mogu interpretirati nešto sasvim drugo. Javna preduzeća ostvaruju dobit koju potom reinvestiraju u investicioni ciklus.  Povećanje broja privrednih subjekata i povećanja broja zaposlenih govori o porastu privrednih aktivnosti u Beogradu – rekao je Milosavljević.

Milosavljević je prisutne podsetio da se vrednost strane valute uvek računa preko srednjeg kursa na dan sklapanja ugovora.

– Namerno se zapostavlja činjenica da je ovo rezultat prevremene otplate nasleđenih dugova. Uštedeli smo novac i ovaj budžet upravo to pokazuje. Tim novcem došli smo u situaciju da prevremeno otplaćujemo 700 miliona dinara nasleđenih dugova. U pitanju je laička interpretacija ekonomskih parametara. Takođe bih podsetio da je budžetska inspekcija tek u vreme aktuelne vlasti dobila prave ingerencije jer je izdvojena iz Gradske uprave i date su joj nadležnosti da bude nezavistan organ – naveo je Milosavljević.

Kada su u pitanju optužbe iznete na račun poslovanja GSP-a, pomoćnik gradonačelnika je istakao da se kao loš primer navodi farbanje autobusa, dok se sa druge strane zanemaruje činjenica da je rebalansom budžeta obezbeđen novac za lizing i nabavku novih autobusa.

– Niko ne pominje koliko je novih autobusa nabavljeno samo ove godine, a niko ne pominje ni velike kredite koje GSP plaća za nabavku tramvaja iz vremena prošle gradske vlasti. Takođe zaboravljate da su upravo u vreme bivše gradske vlasti gradskom prevozniku oduzeti mehanizmi za upravljanje prihodima i predati kompaniji Apeks. Prethodna vlast je slika i prilika zloupotrebe javnih preduzeća, jer je tada teret davanja padao upravo na njih – istakao je Milosavljević i podsetio da je samo ove godine Grad Beograd isplatio 4,3 milijarde dinara dugovanja prema JKP „Beogradske elektrane” na ime datih popusta u plaćanju komunalnih usluga.

Socijalna politika prebačena je na javna preduzeća u prethodnom mandatu zbog čega su ona napravila gubitak od preko dve milijarde dinara, naveo je Milosavljević.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *