petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Posao ženama iz Sigurne kuće

Posao ženama iz Sigurne kuće

 

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je Sigurnu kuću u društvu sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža. Tokom današnje posete potpisan je sporazum sa ciljem da se štićenicama omogući prekvalifikacija i lakši put do zaposlenja.

Vesić je u ime Skupštine grada zahvalio Privrednoj komori Srbije i Marku Čadežu, koji su se, kako je rekao, gotovo momentalno odazvali i prihvatili poziv da pomognu radu Sigurne kuće.

– Verujem da Sigurna kuća danas ulazi u novu fazu razvoja, odnosno u fazu u kojoj ćemo se potruditi da pronađemo način da štićenice dobiju posao, postanu ekonomski nezavisne i tako započnu novi  život. Grad Beograd je po raznim osnovama ove godine za rad Sigurne kuće izdvojio 27 miliona dinara, što je dobro, ali nije dovoljno – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, grad je animirao mnoge kompanije da pomognu, pa su na taj način, primera radi, u Sigurnoj kući zamenjeni kreveti.

– Došao je trenutak u kojem moramo napraviti vezu između grada, Sigurne kuće i privrede, jer je to način da ženama koje se ovde nalaze pružimo mogućnost da se prekvalifikuju i pronađu posao. Bez toga, rad ove ustanove nema pun smisao. Preko Privredne komore smo pronašli način da povežemo poslodavce sa Sigurnom kućom, što će sigurno umnogome ubrzati proces prekvalifikacije. Želimo da napravimo model koji će moći da se primeni i u drugim gradovima. Na taj način ćemo pokazati da smo društvo koje pre svega može da zaštiti žrtve porodičnog nasilja, a nakon toga želi da im pomogne da započnu novi život – zaključio je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da ovogodišnji Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama – 25. novembar, dočekujemo sa boljim zakonodavnim okvirom i izglasanim novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

– Grad Beograd je u protekle tri godine uradio sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi dao maksimalnu podršku ženama koje su žrtve nasilja i koje borave u Sigurnoj kući. Potpisan je novi ugovor koji omogućava funkcionisanje Sigurne kuće i svu podršku koja je štićenicama potrebno. Grad je sada otišao korak dalje i omogućio ovim ženama novu životnu šansu putem prekvalifikacije i pomoći pri zapošljavanju. Žene će dobiti mogućnost da postanu ekonomski nezavisne i ukoliko iz svake obuke uspemo da zaposlimo samo jednu ženu, uradili smo mnogo toga – rekla je Nataša Stanisavljević.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao da se institucija na čijem je čelu nijednog trenutka nije dvoumila kada je primila poziv da učestvuje u ovom projektu.

– Velika je čast biti ovde i biti deo, nadam se, masovnog pokreta podrške Sigurnoj kući, štićenicama i ljudima koji ovde rade. Pomoć koja će doći sa naše strane je pre svega edukacija i in-haus obuka za šticenice Sigurne kuće, kako bi što pre stekle nova znanja i veštine, te potom izašle na tržište rada. Tu smo naravno i za neke aktivnosti koje slede nakon edukacije, poput saveta o tome kod kojih poslodavaca da apliciraju za određene poslove. Potrebno je naravno i animirati poslodavce i dodatno ih povezati sa Sigurnom kućom – rekao je Čadež.

Direktorka Sigurne kuće Vesna Stanojević je rekla da je potpisani sporazum veoma važan jer je potpisan između Sigurne kuće, grada Beograda, Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Privredne komore Srbije.

– Ovo je jako značajno za Sigurne kuće i naše korisnice, jer mnogima od njih praktično sve zavisi od toga šta će raditi nakon izlaska iz ove ustanove. Žrtava porodičnog nasilja u Srbiji i dalje ima jako mnogo, uprkos novom Zakonu koji jeste pomogao. Značajno je da svi zajedno prepoznamo taj problem i uključimo se u rešavanje – rekla je Vesna Stanojević.

Iz Privredne komore Srbije poručuju da će pre svega obaviti individualne razgovore sa svakom zainteresovanom ženom iz Sigurne kuće, kako bi sagledali njihove želje i mogućnosti.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *