subota , 20 априла 2024
Početna / Sport / Igre bez granica

Igre bez granica

Inkluzivna manifestacija „Igre bez granica”, na kojoj su predstavljeni svi vidovi aktivnosti za osbe sa invaliditetom, održana je danas u Hali „Aleksandar Nikolić”. Događaj je organizovao Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Grada Beograda i UNICEF-om.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Petar Jordanov rekao je da je Grad Beograd u protekle tri godine izdvojio oko 8,5 miliona dinara za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

– Želimo da danas svi budu zadovoljni – naveo je on i pohvalio učešće dece iz osnovnih i srednjih škola, kao i olimpijaca, koji sa brojnih takmičenja donose medalje.

Predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda Velimir Knežević istakao je da je ova manifestacija rezime projekta koji već nekoliko meseci, uz podršku Grada Beograda, a pod pokroviteljstvom UNICEF-a, traje kao podsticaj i podrška inkluziji.

– Osobe sa invaliditetom ne žive pored nas, već je to zajednički život, sistem vrednosti koji zajedno kao humano društvo izgrađujemo. Ovde je nekoliko stotina učesnika, svih uzrasta, svih vidova invaliditeta sa teritorije Beograda i iz nekoliko gradova Srbije. Događaj nema takmičarski karakter. U pitanju je predstavljanje svih sportova, svih vidova fizičke aktivnosti, osim onoga što je vezano za bazen, za osobe sa invaliditetom – objasnio je Knežević.

Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo kazao je da sport i igre imaju veoma važnu ulogu u životima sve dece, a naročito dece sa smetnjama u razvoju.

– Ta deca treba da imaju mogućnost da pokažu svoje sposobnosti i interesovanja uključivanjem u grupne aktivnosti zajednice i škole. Svi mi treba da radimo na stvaranju takvih mogućnosti. Ovaj projekat upravo stvara takve mogućnosti, svi zajedno radimo na tome da stvorimo istinski inkluzivno drušvo koje ne isključuje nijedno dete – naglasio je Sen Lo.

Manifestacija „Igre bez granica” deo je projekta „Sport za sve”, a održana je uz finansijsku podršku NCR fondacije.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *