utorak , 23 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Da nema berbe ne bi bilo ni para

Da nema berbe ne bi bilo ni para

Povodom pisanih komentara koji se u javnosti pojavljuju u vezi finansiranja Oplenačke berbe, organizator Manifestacije “Oplenačka berba 2017” će zarad stvaranja objektivne slike upravo građanima, na koje se autor-autori pozivaju, izneti činjenice vezane za organizaciju Manifestacije. Najpre se u takvim natpisima postavlja pitanje gde su pare, a zatim pružaju i navodni odgovori. Pitanje-odgovor daje jedino jasan zaključak: da se neće glasati za izveštaj.
Odgovori na pitanje zaista i postoje ali ne ovako prezentovani – iskrivljeni-fingirani. Odgovor je u stvari sasvim jednostavan: Novac je potrošen na organizaciju Manifestacije i na sadržaje koje ona sa sobom nosi. Sve je rađeno u skladu sa propisanom zakonskom regulativom koja se odnosi na funkcionisanje i Turističke organizacije i Opštine Topola i same Manifestacije. Bile su raspisane Javne nabavke za svaku od nabavki koja je to zahtevala, a na koju su se zainteresovani prijavljivali. Na Opštinskom veću i na Skupštini opštine Topola odbornici će imati priliku da čuju finansijske elemente koji se netačno i zlonamerno iznose.
Oplenačka berba je zaista jedna od pet najposećenijih manifestacija. To je činjenica. NJu je potvrdila i organizacija koja se zove Tim za Srbiju – to su organizatori manifestacija kojih u ovom trenutku u Srbiji ima oko 2500. Oni su Topolu i Oplenačku berbu proglasili za najuspešniju tradicionalnu Manifestaciju i jednu od najposećenijih.
Oplenačka berba je jedina Manifestacija u Srbiji koja budžet Manifestacije zatvara i koja sama sebe isfinansira. Ne troši se novac građana Topole. Zarada je sjajan pokazatelj obzirom da je iz budžeta opštine u ranijim godinama kompletno finansirana čitava Manifestacija. Manifestacija sada sama napravi sav taj novac. Ostatak, odnosno višak novca ostaje na budžetu opštine.
Olako baratanje ciframa koje se pojavljuju govori o namerama i stručnosti samog ili samih autora. Moramo da podsetimo da Oplenačka berba ima preko 400 izlagača. Suština je da poljoprivredni proizvođači, ljudi koji dolaze iz cele Srbije sa svojim proizvodima i uslugama zarade. Prema tome izlagači su ti koji zarađuju i treba da zarađuju novac.
Opština Topola i Manifestacija nisu profitna udruženja koja će da zarađuju novac već da posao organizacije vode tako da se sve obaveze ispune, bolje reći plate. To su obaveze koje jedan ovakav događaj iziskuje.
Kada smo kod novca iliti para odgovorimo jednostavno: Da nema Oplenačke berbe ne bi bilo ni para. Ne postoji nikakvih 10 miliona dinara ako nema Oplenačke berbe. Sva sredstva koja dođu namenski se i vraćaju – troše za Manifestaciju. I od donatora. I od Ministarstva. I od zauzeća javne površine. To su sredstva koja se ostvare za organizaciju Manifestacije.

 

Izvor: Topola.com

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *