četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Uncategorized / Edukacija protiv vršnjačkog nasilja i u Mladenovcu

Edukacija protiv vršnjačkog nasilja i u Mladenovcu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Grad Beograd, u saradnji sa partnerima, stručnim školama i nevladinim sektorom, pokrenuli su edukacije na svim opštinama u Beogradu u okviru projekta „Prevencija vršnjačkog nasilja”. Prva tribina pod sloganom „Šmekeri razgovaraju, slabići udaraju” održana je danas, a u prepunoj svečanoj sali SC „Šumice” potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, član Gradskog veća Dragomir Petronijević i glumac Miloš Biković govorili su deci o značaju prevencije vršnjačkog naselja.

Dragomir Petronijević je osnovcima poručio da svi akteri ove edukativne akcije žele da razgovaraju sa njima i da čuju njihove probleme i razmišljanja, te da zajedno pokušaju da nađu rešenja.

On je naveo da se deca bore za bolje ocene, možda i nečije srce, koš ili gol, ali da se svako suočava i sa unutrašnjom borbom, podsećajući da je jedan profesor ekonomije to nazvao „borbom dva vuka”, od kojih se jedan hrani mržnjom, zavišću, ljubomorom i nasiljem, a drugi ljubavlju, pristojnošću i nenasiljem.

– Na vama je da li ćete sutra biti dobri ili loši ljudi, a sve to počinje sada dok ste mladi. Vi ste danas primer mlađima od vas, a ako volite i poštujete, bićete voljeni i poštovani – naglasio je Petronijević.

Nebojša Stefanović je mladim ljudima naglasio da su se zasigurno već sreli sa mnogim oblicima nasilja, ali da izbor u takvim situacijama uvek postoji. On je podsetio da se u medijatorskom timu za prevenciju nasilja nalaze i srednjoškolci, sa kojima deca mogu da razgovaraju i iznesu problem.

– Sušina nasilja i borbe protiv njega jeste da ne smete da ćutite jer ako nikom ne kažete da ste žrtve ili okrećete glavu od žrtve, nasilje će ostati tu. Važno nam je da vas naučimo da ga prepoznate i da na njega ukažete onima koji mogu da vas zaštite – rekao je Stefanović.

Promotor edukativne akcije Miloš Biković preneo je svoje iskustvo da je bio svedok tuče između dva prijatelja, od kojih je jedan preminuo, nakon čega je shvatio koliko stvari lako mogu da se otrgnu kontroli. On je naglasio da je najvažnija stvar koju deca treba da imaju na umu to da je nasilje znak slabosti.

Događaju su prisustvovali članica Gradskog veća Vesna Ivić, sekretari Gradske uprave Nataša Stanisavljević i Slavko Gak, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalne samouprave.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *