petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Zajedno protiv vršnjačkog nasilja

Zajedno protiv vršnjačkog nasilja

Gradska opština Mladenovac organizovala je za učenike i nastavnike srednjih škola tribinu o vršnjačkom nasilju. Na tribini su govorili predstavnici Centra za socijalni rad, Gimnazije i Policijske stanice.

Domaćin tribine, narodna poslanica Nataša Jovanović, rekla je da su mladi ljudi više neko ikad okruženi nasilnim sadržajima koje emituju mediji kao i da je cilj ovakvih tribina da se učenicima objasni kako da se ponašaju u teškim situacijama i kojim institucijama mogu da se obrate.

Psiholog u mladenovačkoj Gimnaziji, Dragana Kosovalić govorila je o anketama koje ova škola redovno sprovodi među svojim učenicima. Prema poslednjoj anketi iz 2017. godine od anketiranih 420 đaka 392 je reklo da se oseća bezbedno u školi.

Marina Veličanin, psiholog iz Centra za socijalni rad, odeljenje Mladenovac, istakla je da ovaj organ starateljstva dobija prijave, odnosno zahteve za postupanje u slučajevima vršnjačkog nasilja od raznih ustanova, škola, domova zdravlja ali i anonimne prijave.

Ona je iznela podatak da je u prošloj godini bilo oko 50 takvih zahteva i da je to povećanje od 5 odsto u odnosu na 2016. godinu. Ova ustanova u slučajevima vršnjačkog nasilja pruža psihološku pomoć deci i savetodavnu pomoć roditeljima. Takođe, Centar daje i predloge sa eventualne sankcije.

Sanja Bošnjaković, policijski službenik na poslovima suzbijanja maloletničke delikvencije Policijske stanice Mladenovac, podsetila je da mladi sa 14 godina postaju krivično odgovorne osobe. Ona je istakla da Policijska stanica deluje preventivno putem redovnih predavanja po školama i da je na tim poslovima stalno angažovano osam službenika.

 

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *