petak , 29 марта 2024
Početna / Sport / Budžet za školski sport uvećen gotovo šest puta

Budžet za školski sport uvećen gotovo šest puta

Osnovna škola „Vuk Karadžić” u Beogradu bila je danas domaćin akcije „Mini mini-sport”, koju sprovode Sekretarijat za sport Grada Beograda i Sportski savez Beograda. Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da grad u poslednje četiri godine puno ulaže u školski sport, kao i da bi grad trebalo da nastavi sa promocijom rekreativnog bavljenja sportom.

Vesić je podsetio da je budžet za organizaciju školskog sporta povećan sa šest miliona dinara, koliko je iznosio pre četiri godine, na 35 miliona, koliko iznosi danas.

– To povećanje je zaista veliko, ali ipak još uvek nije dovoljno. U okviru školskih takmičenja u Beogradu učestvuje oko 25.000 osnovaca, a ne bi trebalo da zaboravimo ni činjenicu da smo obnovili školska takmičenja, prvo na nivou škola, potom opština, a onda i centralna gradska takmičenja. Na taj način promovišemo zdrav život i sport među učenicima osnovnih škola – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, program „Mini mini-sport” je nova akcija u kojoj učestvuju učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola, a kojih će ove godine biti između 8.000 i 10.000.

– To su deca koja se ne takmiče u okviru školskog sporta, ali se tu pripremaju za školska takmičenja na kojima mogu da učestvuju kada pođu u treći razred. Ovde postoje elementi iz raznih sportova, pa se deca na ovaj način pripremaju za izazove koji ih očekuju kada budu u uzrastu koji se takmiči. Naša je želja da što više dece prođe kroz ovaj program, jer se to „poklapa” sa našim namerama da još više ulažemo u školski sport – dodao je Vesić.

On je podsetio da je Grad Beograd prošle godine podržao besplatnu školu košarke Marine Maljković koju pohađa oko hiljadu devojčica. Zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, naveo je Vesić, inicirana je zaštita termina između 19 i 21 sat u svim školskim dvoranama na teritoriji grada.

– Taj termin bi trebalo da bude rezervisan isključivo za školski sport, dok je plan da sledeće godine nastavnici i profesori fizičkog, ali i studenti drže besplatne škole sportova za decu. Na taj način bismo roditelje rasteretili troškova plaćanja škole sporta, jer ipak nemaju svi roditelji mogućnost da izdvoje novac da bi se dete bavilo sportom. Posebno želim da istaknem činjenicu da u ovoj akciji učestvuju bivši košarkaši Jovan Koprivica i Vladimir Tica, koji će pokušati da prenesu deci ono najbolje iz svojih karijera – zaključio je Vesić.

Generalni sekretar Sportskog saveza Beograda Jovan Koprivica zahvalio  je Gradu Beogradu i gradskom menadžeru na podršci.

– Na brojku od 25.000 osnovaca, koji učestvuju u programu školskog sporta, uspeli smo da dodamo još 8.000 do 10.000 učesnika koje smo animirali ovakvim akcijama. Zadovoljni smo početkom i sigurno ćemo sledeće godine „pokriti” još osnovnih škola, dok ih je ove godine 50 u sistemu  – rekao je Koprivica.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *