petak , 29 марта 2024
Početna / Poljoprivreda / Subvencije četiri hiljade po hektaru

Subvencije četiri hiljade po hektaru

Uprava za agrarna plaćanja počela je da isplaćuje po 4.000 dinara po hektaru registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, pa će poljoprivrednici koji su podneli zahteve dobiti pre setve novac potreban da pokriju deo ovogodišnjih troškova za jare useve.

Istovremeno, Uprava je saopštila da su banke već počele da primaju zahteve poljoprivrednika za odboravanje subvecionisanih kredita poljoprivredi. Zahteve primaju banke s kojima su sklopljeni ugovori o kreditiranju poljoprivrednika, preduzetnika, pravnih lica (mikro, mala i srednja preduzeća) i zemljoradničkih zadruga, a mogu se koristiti za setvu, kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme, i za kupovinu stoke i tov goveda, živine, pčela i riba i hrane za životinje. Ugovori o davanju kredita potpisani su s Poštanskom štedionicom, Bankama Inteza, Komercijalnom, Unikredit, Kredi agrikol i s tri osiguravajuće kuće.

Iz Uprave za agrarna plaćanja rečeno je da će subvencionisane, to jest najjeftinije kredite na tržištu, s kamatom od jedan odsto, dobiti poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene kao nosioci gazdinstva i poljoprivredna gazdinstva u područjima s otežanim uslovima rada, dok će za ostale kamata biti tri odsto.

Kojom brzinom će 4.000 dinara po hektaru stizati registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima zavisiće prevashodno od poljoprivednika, rečeno je u upravi. „Oni koji su zahteve već podneli, novac mogu očekivati u najskorije vreme. Ukupno je za tu namenu obezbeđeno više od 7,8 milijardi dinara. Još uvek nam stižu zahtevi za isplatu te subvencije pa ne možemo precizno reći koliko će nam trebati vremena za taj posao. Ne znamo ni koliko će zahteva biti obuhvaćeno u prvoj tranši, odnosno koliko će registrovanih gazdinstava dobiti novac u narednim danima jer zahtevi sustižu jedan drugi“, navode u Upravi.

Maksimalan iznos kredita za porodična poljoprivredna gazdinstva i preduzetnike je šest miliona dinara, dok pravna lica i zadruge mogu dobiti maksimalno 18 miliona dinara. Rok otplate je od godinu do pet godina.Rate mogu biti jednomesečne ukoliko je kredit uzet na godinu, ili u dogovoru s bankom u mesečnim, tromesečnim, polugodišnjim ili godišnjim anuitetima za kredit od godinu do tri godine, a isključivo u polugodišnjim ratama otplaćivaće se krediti odobreni na tri do pet godina.

Prvi put od ove godine poljoprivrednici će dobiti 4.000 dinara po hektaru objedinjeno, dok su lane primali po 2.000 dinara za biljnu proizvodnju i po 2.000 za veštačko đubrivo. Ministarstvo poljoprivrede je od ove godine krenulo da subvencije usklađuje s potporama koje važe u zemljama EU, gde poljoprivrednici ne primaju pomoć za veštačko đubrivo i drugi repromaterijal, već novac dobijaju bez navođenja za šta precizno treba da bude subvencija potrošena.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *