utorak , 16 априла 2024
Početna / Vesti / Posao našlo 25000 ljudi

Posao našlo 25000 ljudi

Broj nezaposlenih u Beogradu u martu iznosi 85.441, što je gotovo 2.000 manje nego u februaru, kada ih je bilo 87.185. Ako sve to uporedimo sa 2013. godinom, kada je broj nezaposlenih u Beogradu bio veći od 110.000, jasno je da je postignut izvanredan rezultat pošto je posao pronašlo skoro 25.000 ljudi, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali gostujući na Televiziji „Pink”.

Mali je istakao da je svako novo radno mesto velika stvar za porodice čiji su članovi pronašli zaposlenje.

– Pokrenuli smo točak investicija, borili se za veliki broj gradilišta i fabrika, kao i za svako radno mesto, a sve je to sada potvrdila i statistika. U razgovorima sa predstavnicima građevinskih kompanija došli smo do zaključka da bi uskoro mogli da imamo nedostatak građevinskih radnika, što je do pre nekog vremena bilo u potpunosti nezamislivo za Srbiju. Primera radi, 200 maturanata Tehničke škole iz Obrenovca imaće siguran posao u fabrici „Meita”, što je očigledan primer značaja dualnog obrazovanja. Na taj način želimo da zadržimo našu decu u Srbiji, kako ne bi nakon završenog školovanja odlazili da grade svoje živote u inostranstvu – rekao je Mali.

On je podsetio da su juče počeli radovi na izgradnji nove fabrike „Meita” u Obrenovcu, gde će za šest do osam meseci, koliki je rok za izgradnju novih postrojenja, posao dobiti 1.100 ljudi. U prvoj fabrici koju je „Meita” izgradila već radi 1.450 ljudi, naveo je gradonačelnik, što znači da će ih ukupno biti preko 2.500.

– To je zaista veliki broj i najveća fabrika koja je izgrađena u Beogradu u poslednjih 30 godina. Fabrika proizvodi turbo-punjače koji se izvoze i ugrađuju u poznate brendove automobilske industrije poput „Dajmlera”, „Forda” i BMV-a. To je izuzetan doprinos rastu društvenog bruto proizvoda i siguran način za slivanje novca u budžet grada i države. Tako se „otvara” šansa da deo novca vratimo građanima ulažući u infrastrukturu, nove kilometre puteva, železničkih pruga, vodovoda i kanalizacije. Sve to stvara uslove za povećanje plata i penzija, ali i nove investicije – naglasio je Mali.

Gradonačelnik je najavio da će železnički saobraćaj biti izmešten iz centra grada u septembru ili najkasnije u oktobru, tako da vozovi neće saobraćati na potezu od Pančevačkog mosta do Železničkog mosta, koji se nalazi posle Beograda na vodi.

– Uklanjanjem pruge, grad se konačno spušta na reke, a onda će se stvoriti uslovi da po uzoru na njujorški linijski park „Hajlajn” napravimo zelenu površinu celom dužinom Savskog amfiteatra, sa biciklističkom stazom i sadržajima za rekreaciju – najavio je Mali.

On je istakao da ove godine kreće izgradnja gondole, kao i nastavak sređivanja parka Ušće.

– Pored desetak novih igrališta, završava se i atletska staza u dužini od tri kilometra. Radimo na projektu velikog akvarijuma, što će biti aktrakcija, kao i na izgradnji prirodnjačkog muzeja. Tako će ovaj park postati omiljeno mesto Beograđana i gostiju srpske prestonice – naglasio je Mali.

Gradonačelnik je najavio rekonstrukciju Karađorđeve, Trga republike, izgradnju  gondole i jarbola u ovoj godini i izgradnju novog savskog mosta za narednu, i dodao da su to stvari koje menjaju Beograd.

– Mi nastavljamo da gradimo i kanalizaciju u Kaluđerici, Surčinu, kao i drugim delovima Beograda. Nastavićemo sa asfaltiranjem, izgradnjom novih vrtića, a ove godine nas čeka i početak izgradnje doma zdravlja u Borči i Ugrinovcima, novo krilo Doma zdravlja u Obrenovcu, nova ambulanta u Višnjičkoj banji, kao i na Banjici, sve ono što je neophodno da Beograd počne da se razvija – istakao je Mali.

On je dodao da će ove godine biti rekonstruisana Karađorđeva, radi se proširenje Bulevara patrijarha Pavla, za nekoliko nedelja biće raspisan tender za rekonstrukciju ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Dušanove ulice. Takođe, uskoro će biti i tender za izvođača radova za rekonstrukciju Ulice kneza Miloša. Naredne godine, naveo je, počeće izgradnja tunela koji će povezivati savsku padinu i Bulevar despota Stefana, a u drugoj polovini 2020. počeće izgradnja metroa.

Siniša Mali je podsetio da će 21. aprila biti održana najveća sposrtska manifestacija u Beogradu – Beogradski maraton, na kome će i on učestvovati, i pozvao građane i goste Beograda da mu se pridruže.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *