petak , 19 jul 2024
Početna / Vesti / Za vrtiće kriterijum isti za sve

Za vrtiće kriterijum isti za sve

 

Ovogodišnji konkurs za upis u beogradske vrtiće trajaće od 7. do 18. maja, i insistiraću, kao i prošle godine, na maksimalnoj transparentnosti procesa, izjavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Kriterijumi su isti za sve. Završeno je sa upisima preko veza – rekao je Gak u intervjuu za list „Politika”.

On je rekao da je sada u državnim i privatnim vrtićima, koji su u sistemu subvencija Grada Beograda, ukupno oko 71.000 dece, te da se nada da će do 2020. godine taj broj porasti na 80.000 dece obuhvaćene predškolskim obrazovanjem u Beogradu.

Gak je najavio da će se projekat „Mreža škola”, u okviru kog su već otvorena dva vrtića u školama, širiti dalje.

– Preostalo nam je još šest škola, ali nastavićemo da adaptiramo i objekte u vlasništvu grada i opština. Na Vračaru je opština ustupila 800 kvadrata, Surčin je ustupio staru školu kao i Sopot. I Ministarstvo odbrane će nam dati svoje prostore –  istakao je Gak.

On je poručio i da je do sada u sistemu refundacije novca za boravak dece u privatnim vrtićima 267 objekata, a da u ovom momentu u njima boravi 13.601 dete.

– Ovo je dobar model za nova zaposlenja, ali i otvaranje mesta za decu – ocenio je Gak.

Gak je rekao i da je ove godine za kapitalna ulaganja u vrtiće u budžetu obezbeđeno 350 miliona dinara, a da će, ako bude potrebno, biti obezbeđeno i više. On je još istakao da se ne sme desiti da novac ostane neiskorišćen.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu dodao je i da je na ime pravosnažnih tužbi za preplaćene vrtiće ranijih godina Grad Beograd do sada isplatio 573,3 miliona dinara.

Na pitanje da li za privatne i državne vrtiće važe ista pravila, Gak je poručio da nema još razumevanja privatnih predškolskih ustanova da obračun u slučaju nedolaska dece rade kao Grad Beograd, iako je, kako je rekao, više puta apelovao da je fer da se prilagode državnim vrtićima.

– Voleo bih da roditelji obrate pažnju na to kada potpisuju ugovor – zaključio je Gak.

Preporuka

Finale turnira u Stojniku, slavlje ekipe iz Topole

Ekipa Kafana litar jedan je pobednik turnira u malom fudbalu u Stojniku, koja je u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *