petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Kosmajskim partizanima u čast
created by dji camera

Kosmajskim partizanima u čast

 

Sekcija Kosmajskog partizanskog odreda obeležila je 2. jula kod spomenika Kosmajskim partizanima godišnjicu osnivanja Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda.

Gradsku opštinu Mladenovac na ovoj svečnosti predstavljao je Zoran Jocić, član Veća GO Mladenovac, koji je položio venac na spomenik Kosmajskim partizanima. Proslavi na Kosmaju, prisustvovale su brojne delegacije UBNOR-a iz Beograda, Mladenovca, Barajeva, Grocke, Obrenovca, Jagodine, Batajnice kao i druga boračka Udruženje.

Kosmajsko-posavski partizanski odred formiran je na Kosmaju, 2. jula 1941. godine. Na tom sastanku učestvovalo je 40 komunista Srezova kosmajskog i posavskog (Obrenovac-Umka). Formiran je štab i četiri čete. Za komandanta odreda određen je Koča Popović.

Prve akcije počinju tokom jula iste godine, sitne i krupne sabotaže, rušenje telefonskih stubova, mostova, pruga, rezoružavanje žandarmerijskih vlasti, zabrana rada organima okupatorske vlasti. Odred je prvim akcijama počeo da privlači sve veći broj članova i okupator radi obezbeđivanja šire okoline Beograda, pre svega komunikacije preko pruge Beograd – Niš, avgusta 1941. godine preduzima ofanzivu na Kosmaj u kojoj učestvuje oko 15.000 vojnika. Veći deo odreda bio je van Kosmaja, a u borbama je poginulo 28 boraca Kosmajskog odreda. Odred je novembra 1941. godine zahvaćen prvom neprijateljskom ofanzivom i sa ostalim partizanskim snagama povlači se u Sandžak. U trenutku napuštanja svog područja operativnog rada odred je brojao oko 250 boraca. U Sandžaku učestvuje u borbama, kada početkom januara 1942. godine, dobija naređenje da se vrati u zapadnu Srbiju i odatle na svoju teritoriju, Kosmaj.

altPrilikom povratka Kosmajski odred doživljava svoj najveći poraz. Opkoljen u ataru sela Tulež blizu Lazarevca na jednom malom prostoru gine preko 30 boraca, a više od toga je ranjeno. Iz tih borbi preživelo je svega 35 boraca. Od preživelih formira se jedna četa da bi se u proleće 1943. ponovo formirao poseban Kosmajski odred koji nastavlja sa akcijama sve do svog uključenja u masovnije partizanske formacije u oktobru 1944. godine, u vreme borbi za oslobođenje Beograda.

Tokom svog četvorogodišnjeg postojanja Kosmajski odred je imao veliku podršku naroda iz okolnih sela što je dovelo do toga da Nemci i četnici u znak odmazde vrši masovne pokolje i streljanja u Draževcu, Drugovcu, Vraniću, Malom Požarevcu …

Preporuka

Prolećni bazar u Mladenovcu

Danas je u Gradskom parku u Mladenovcu u organizaciji GO Mladenovac održana manifestacija Prolećni bazar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *