subota , 26 новембра 2022
Početna / Vesti / Svetski dan prevremeno rodjene dece

Svetski dan prevremeno rodjene dece

Gradska opština Mladenovac priključiće se akciji obeležavanja 17. novembra Svetskog dana prevremeno rođene dece tako što će u noći između 17. i 18. novembra zgrada opštine i spomenik Srpskom ratniku biti osvetljeni dekorativnom rasvetom ljubičaste boje koja simbolizuje ovu temu.

Gradovi i opštine u Srbiji svake godine odazivaju se apelu Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“ da daju svoj doprinos podizanju svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti koju je prihvatila i podržala gradska opština Mladenovac je osvetljavanje građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje.

U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena. U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje. Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika. Uprkos tome, posledice prevremenog rođenja mogu biti veoma ozbiljne i trajne, a prevremeno rođenje je je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina.

Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba. Podršku roditeljima prevremeno rođene dece kontinuirano pruža jedino nacionalno udruženje ove vrste „Mali Div“. Osim toga, ovo Udruženje, u saradnji sa stručnjacima iz oblasti neonatologije, realizuje projekte koji direktno doprinose poboljšanju lečenja i nege prevremeno rođenih beba, a uspostavljanjem saradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoje da javnost u što većoj meri informišu o ovoj temi.

Preporuka

Klizalište u Mladenovcu ispred Sportskog centra

Na mini-piču u Mladenovcu ispred Sportskog centra Ljubomir Ivanović Gedža, biće postaljeno klizalište sa ledenom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *