utorak , 23 априла 2024
Početna / Ostalo / Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite

Sednicom opštinskog Štaba za vanredne situacije obeležen je 1. mart, Međunarodni dan civilne zaštite. Na sednici su sumirani rezultati rada Štaba u 2016. godini kao i planovi za ovu godinu.

Štab za vanredne situacije na teritoriji gradske opštine Mladenovac u 2016. godini održao je ukupno devet sednica na kojima je doneto je 11 akata (naredbi, zaključaka i preporuka). Između ostalog, promenjen je dotadašnji pristup oblasti vanrednih situacija u cilju povećanja stepena bezbednosti građana, materijalnih dobara i životne sredine opštine.

Takođe, izrađena je Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća GO Mladenovac kao temeljni i strateški dokument za izradu sistema zaštite i spasavanja na teritoriji opštine kao i osnova izrade planova ZiS. Procena je trenutno u fazi pribavljanja mišljenja. Formirani su organi štaba – Stručni operativni timovi za evakuaciju, odbranu od poplava,snežnih mećava nanosa i poledice kao i epidemije, epizootije i biljnih bolesti.

Za naredni period planirana je obuka članova štaba od strane Nacionalnog trening centra Sektora za VS MUP RS kao i formiranje jedinice Civilne zaštite opšte namene i osnivanje novih i proširivanje postojećih Stručno operativnih timova u cilju povećanja funkcionalnosti i efikasnosti. Planirane su i aktivnosti u cilju nabavke sredstava sistema veze.

Svetski dan civilne zaštite ustanovljen je 1990.godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO). Cilj obeležavanja tog dana je da se skrene pažnja javnosti na znacaj civilne zaštite i razvijanja svesti o preventivnim i samozaštitniim merama i postupcima u slucaju elementarnih nepogoda, tehnicko-tehnoloških nesreća…

Prema međunarodnim standardima, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu. Ona predstavlja celovit sistem i najširi oblik organizovanja, pripremanja i učešća stanovništva u humanitarnim aktivnostima i zadacima zaštite i spasavanja.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *