sreda , 24 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Svadbeni običaji Mladenovčana

Svadbeni običaji Mladenovčana

U okviru tribine ljubitelja istorije Beograda, u Konaku kneginje LJubice u ponedeljak, 6. marta, u 18 časova održaće se predavanje na temu „Svadbeni običaji mladenovačkog kraja – od kraja XIX do početka XXI veka”. O ovim običajima govoriće Magdalena Ivković, muzejska savetnica Muzeja grada Beograda.

Jedan od najvažnijih i sadržinski najbogatijih rituala životnog ciklusa je svadba. Svadbeni običaji mladenovačkog kraja koji prate sklapanje braka uglavnom su isti ili slični onima u ostalim delovima Šumadije i u drugim oblastima naseljenim Srbima. To se naročito ogleda u obredima prelaza neveste iz jedne porodice u drugu, kao i u obredima uvođenja neveste u domaći kult mladoženjinog doma.

Svadbeni običaji u razdoblju od kraja XIX do početka XXI veka, što je relativno dug period, obuhvataju pet do šest pokolenja. Upravo taj period je veoma značajan, jer u njemu nastaju najdublje socijalne i ekonomske promene koje su radikalno uticale na preobražaj tradicijske kulture sela.

Svadba predstavlja uveličavajuće ogledalo dubokih kulturnih procesa i potresa. U njima se ogledaju svi važniji aspekti života jedne zajednice: ekonomske prilike, porodični odnosi, kulturne vrednosti i verska pripadnost.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *