subota , 20 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Naled promoviše etno kulturu

Naled promoviše etno kulturu

Gradski menadžer Goran Vesić zajedno sa australijskom senatorkom, ministarkom za međunarodni razvoj i Pacifik Končitom Fijeravanti Vels obišao je danas izložbu „Etno mreže”, koja se održava u „Envoj hotelu”. Organizator je „NALED”, a događaju su prisustvovale ambasadorka Australije DŽulija Fini i direktorka „NALED”-a i predsednica UO „Etno mreže” Violeta Jovanović. Vesić je tom prilikom istakao da se Srbija, njena kultura i tradicija na najbolji mogući način mogu predstaviti etno radovima.

– Grad trenutno traži prostor u centru Beograda kako bi se napravila etno galerija, gde će žene koje se bave tradicionalnim zanatima imati priliku da izlažu i prodaju svoje radove. Tako bi se turistima na jednom mestu moglo ponuditi nešto autentično srpsko – naveo je Vesić i dodao da u sklopu programa zapošljavanja grad organizuje i obuke za stare zanate, na šta je naročito ponosan.

Staparski ćilim je nekada pravila samo jedna baka, a danas desetine žena čuva ovu tehniku

On je zahvalio ambasadorki na svemu što čini kako bi se srpska kultura promovisala i podsetio da je upravo ona zajedno sa „NALED”-om otkrila staparski ćilim iz okoline Sombora. Tada je ove ćilime pravila samo jedna baka, a danas više desetine žena čuva ovu tehniku, naveo je Vesić.

Gradski menadžer je zahvalio i ministarki na prvoj poseti Beogradu i istakao da iako su Srbija i Australija udaljene zemlje, one imaju dobre odnose, čemu doprinosi velika srpska zajednica koja je postala deo australijskog društva.

Australijska ministarka je navela da je srpska dijaspora dala divan i veliki doprinos kulturi njene zemlje, ali da su znatne i investicije i donacije Australije našoj zemlji. To spaja dve zemlje, dodala je ona, i izrazila nadu da će se ovi dobri odnosi u budućnosti produbljivati.

Violeta Jovanović je precizirala da je više od pedeset odsto žena u ruralnim područjima i formalno nezaposlen i da imaju veoma malo prilika da iz veština koje poseduju ostvaruju prihod. Zato pored očuvanja tradicije, „Etno mreža” radi i na ekonomskom osnaživanju žena, naročito u segmentu tradicionalnih tehnika i izrada rukotvorina. Za deset godina rada više od hiljadu žena na ovaj način steklo je ekonomsku samostalnost.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, sedmo prolećno kolo

Sve se više zakuvava prvenstvena trka u okviru Prve beogradske lige grupa C. Kao lideri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *