četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Ostalo / Lečenje gojazne dece

Lečenje gojazne dece

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za zdravstvo dr Vera Dražić prisustvovala je danas u Starom dvoru prezentaciji programa za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata koju pod nazivom „Čigotica” organizuje Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor”. Prezentaciji programa, koja je prikazana predsednicima beogradskih opština i direktorima domova zdravlja, prisustvovao je i direktor Specijalne bolnice dr Željko Stakić.

Vera Dražić je istakla da se radi o programu koji treba da funkcioniše kontinuirano, jer je porast gojaznosti dece prisutan u celoj Evropi, uključujući i Srbiju.

– Oko deset procenata dece u Srbiji ima veću telesnu težinu nego što je dozvoljeno, a taj procenat u celoj Evropi dostiže i brojku od 30 odsto. Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije su prepoznali taj problem koji poprima epidemijski karakter pa je Republički fond zdravstvenog osiguranja sklopio ugovor sa Specijalnom bolnicom za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor” da takva deca, koja imaju gojaznost veću od 95 percentila mogu da se leče u okviru programa „Čigotica”. Cilj je da na taj način steknu zdrave i pravilne stilove života i povećaju fizičku aktivnost. S obzirom na to da se radi o multidisciplinarnom pristupu, Grad Beograd je doneo odluku da se i sam uključi te smo danas sazvali sastanak sa predsednicima opština, direktorima domova zdravlja i načelnicima pedijatrije kako bi se zajedno uključili i postigli što bolje rezultate. Važno je napomenuti da ovaj problem ne uključuje samo gojaznost, već deca gube i samopouzdanje, imaju psihičke probleme, a prisutni su i metabolički problemi jer je češći dijabet tipa dva, opterećenja i bolesti zglobova, hipertenzija i drugi problemi. U svemu tome rukovodimo se maksimom „bolje sprečiti nego lečiti” i mislim da u ovakvim programima taj moto nalazi svoj puni smisao – rekla je Vera Dražić.

Direktor Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor” dr Željko Stakić rekao je da specijalni program traje 21 dan i podsetio da se ova institucija već decenijama bavi problemom tretiranja gojaznosti. On je naglasio da u programu učestvuje čitav tim lekara, profesora fizičke kulture, psiholozi i drugi stručnjaci što ovaj program čini jedan od najuspešnijih preventivnih programa tog tipa u Evropi.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *