petak , 29 марта 2024
Početna / Sport / Fudbal / Akademija Duljaj ponos Topole

Akademija Duljaj ponos Topole

 

Akademija fudbala Duljaj iz Topole, već više godina prednjači u radu sa najmladjima. Osnivači ove Akademija su porodica Duljaj. Najstariji Joakim je bivši fudbaler Hajduka sa Liona, Loznice, Kolubare. Srednji Igor je najpoznatije fudbalsko ime, odigrao je 50 utakmica za reprezentaciju, proveo je više od deset godina u Partiizanu, od najmladjih do prvotimca. Kada je u pitanju inostrane karijera bio je kapiten Ukrajinskog Šahtjora, kao igrač u tom klubu proveo šest godina i još četiri nastupao je za Sevastopolj, sada je prvi pomoćnik treneru Fonseki, u prvom timu Šahtjora, i to sa profi licencom. Najmladji Nenad i on je kao po pravilu igrao fudbal, nastupao je za komšije iz Sopota. Otac Nikola, više od 50 godina prati fudbal, kada su turniri u Topoli, glavni je u pripremi peciva za decu. Ono što ovu Akademiju čini ponosnim, su dva svajna travnata fudbalska terena, na ulazu u Topolu iz pravca Mladenovca.

– Naš klub je zvanično osvnovan početkom meseca juna 2009 goidne- započinje razgovor Jokim Duljaj. – Ulazimo u još jednu godinu sa obavezama koje nas čekaju. Ove godine imamo dve takmičarske selekcije, ekipu petlića koja se takmiči pod okriljem grada Kragujevca i naravno ekipu pionira koja se takmiči na nivou zapadne Srbije, grupa Dunav. Za prolsavu pet godina postojanja imali smo u klubu svih pet selekcija, pred petliće, petliće, pionire, kadete i omladince. To je bio znak da ova sredina može da napravi sve selekcije, taj projekat je bio osmišljen da u realizaciju bude i klub koji ovde ima primat a to je FK Karadjordje. Taj projekat je negde zapeo, ali se nadam da će ljudi koji vode sport u Topoli shvatiti da budućnost svakog kluba, zavisi od onih koji dolaze, pre svega od rada škole fudbala i postojanja mladjih kategorija.

– Topola prednjači kada je fudbal u ovo delu Srbije u pitanju?

– Pogled unapred nedostaje ovom mestu, širi pogled na ono što nas čeka, mi smo u perspektivi bili u odnosu na Mladenovac, na Arandjelovac, na Kragujevac u jednom velikom problemu, te sredine su bile organizovanije, imali su takmičenja, ono što su mladi jednostavno tražili. Za razliku od predhodnih godina, moram da kažem da smo u ovom trenutku za koplje ispred Mladenovca i Arandjelovca, ne mislim samo na naš klub, nego jednostavno i na gradski klub. Sve selekcije u Topoli od pred petlića do omladinaca imaju organizovani rad. Sada više nije neophodno da idu u veće sredine, da bi svoje želje ispunili, što se tiče takmičenja i rada.

– Mnogo igrača u ovom trenutku igra u inostranstvu i to u ozbiljnim ligama?

– Kad sam rekao da smo koplje iznad, nebi želeo da se naljute komšije iz Mladenovca i Arandjelovca, jer imamo odličnu saradnju i sa jednima i sa drugima. Jednostavno mislio sam na završni proizvod tog grada, mi sad možemo da se pohvalimo kao mesto, da imamo igrača koji nastupaju kao internacionalci ali i u Super ligi, znate da je Pantić u Dinamu iz Kijeva, on je bio u Viljarealu, odavde je krenuo, imamo Prokića koji je u Poljskoj, Markovića u Češkoj u ekipi Bohemijans, Panića koji je kapiten Metalca, Adamović u Makabiju u Izraelu, verovatno sam nego i zaboravio. Hoću da kažem rad i FK Karadjordje i FK Akademije jednostavno se vidi. To što ekipa omladinaca Karadjordja, ima 13 više od Smedereva govori o jednom kvalitetu te generacije, mislim da ta generacija zaslužuje malo više pažnje. Opet se vraćam na onaj početak moramo da imamo sistematski rad i da postoji jedno isto pravili i za jedne i za druge, mislim da bi ovi momci mogli da imaju ispred sebe svetlu budućnost, ali nam ipak nedostaje sistematski rad. Ako mislimo da opstanemo kao sredina i da imamo fudbal, da nam se nedesi kao neke veće sredina koje su doživele fijasko, jer su navikli na neka sredstva koja su dolazila. Jednostavno nisu bili spremni na vreme koje dolazi, mislim da Topola netreba da brine za budućnost, jednostavno samo se treba organizovati na višem nivou i postaviti temelje onoga što nas čeka, da bi sutra uspešno, vreme popularne tranzicije mogli da preživimo – jasan je Duljaj.

Preporuka

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković u Mladenovcu

Danas je Mladenovac posetila Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković povodom manifestacije Naj domaćin. …

Jedan komentar

  1. Sve pohvale za njihov rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *