četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Romi obeležili Bibijaku

Romi obeležili Bibijaku

Svake godine Romska zajednica širom sveta slavi svoj praznik Bibiju. Tradicionalno veselo, Bibjaka je proslavljena i u Mladenovcu na nekoliko lokacija, a gosti na slavlju u naselju Karađorđeva bili su predsednik opštine Mladenovac i članovi Veća.

Slavlje i veselje oko drveta u Karađorđevoj. Gosti iz komšiluka ali i brojni automobili iz Kragujevca, Smederevske Palanke, Beograda, Nemačke, Austrije, Švajcarske … Domaćin Bibjake u ovom naselju bila je Sanja Banjaš, a Tetka Bibija je proslavljena i u Drapšinu, Vlaškoj, Međulužju, Senaji. Domaćini su ugostili predsednika opštine Vladana Glišića i članove Veća, Suzanu Vasić, Gordanu Dimitrijević Bjeličić, Gorana Spasojevića i Bogdana Vuksanovića.
Bibijaka se najčešće slavi oko voćke, najčešće kruške, koje se tada naziva Bibi. Pre proslave drvo se ukrašava cvećem i crvenim trakama, zatim se oko drveta stavlja posna hrana i piće.
Svake godine domaćin slave je drugi meštanin iz sela, a kad se završi pevanje molitvi domaćin služi svoje goste hranom i pićem. Slavlje traje kako oko drveta tako i po kućama, uveče se ljudi ponovo okupljaju na večeri kod domaćina.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *