subota , 20 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Dokumentarci potiskuju igrane

Dokumentarci potiskuju igrane

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, kultni „Martovski festival”, održaće se u Domu omladine Beograda od 30. marta do 2. aprila, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora festivala Andreja Mladenović, gostujući u „Beogradskoj hronici”. On je tom prilikom ocenio da dokumentarni film sve više preuzima mesto igranom.

– „Martovski festival” se ove godine održava po 64. put i jedan je od najstarijih u Evropi i svetu. Program se oslanja uglavnom na domaći film jer smo tražili način da pomognemo domaćim autorima. Prikazaće se osamdeset filmova, a biće dodeljeno deset nagrada i to šest gran-prija i četiri strukovne nagrade – rekao je Mladenović.

Festival otvaraju kratki film Puriše Đorđevića i dokumentarni film LJubiše Samardžića, što će biti svojevrstan omaž našim filmskim velikanima, koji su obeležili prošli i ovaj vek i mnogo puta dokazali bogatstvo naše kinematografije. U okviru festivala biće organizovano i deset radionica, dodao je Mladenović, jer je cilj da se on otvori prema mladima.

Beograd ima sjajne kulturne manifestacije, a među njima su, osim ovog festivala, i Fest, Belef, Bemus, DŽez festival, Radost Evrope, kazao je Mladenović, i najavio da će uskoro biti i onih obnovljenih, poput Međunarodnog festivala folklora. Kako je ocenio, namera grada bila je da se u festivale unesu novine i svežina, te da se privuku i sponzori.

– Festivali su podignuti na viši nivo, a povećao se i broj posetilaca. Manifestacije nisu samo rutina već i te kako mogu da privuku strane goste, te da doprinesu razvoju turizma – naveo je Mladenović.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, sedmo prolećno kolo

Sve se više zakuvava prvenstvena trka u okviru Prve beogradske lige grupa C. Kao lideri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *