četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Zaostavština Olje Ivanjicki

Zaostavština Olje Ivanjicki

U Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića u nedelju, 26. marta, u 13 časova biće svečano otvorena izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki”. Autor izložbe je muzejski savetnik Tijana Jovanović Češka, dizajn postavke je osmislila kustos Izabela Martinov Tomović, dok je saradnik u realizaciji postavke Suzana Spasić, direktorka Fonda „Olga Olja Ivanjicki”. Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki” premijernim prikazivanjem zaostavštine čuvene umetnice nastoji da podseti javnost na pitanje trajnog rešenja za smeštaj i prezentaciju njene zaostavštine, koja je nakon smrti umetnice 2009. godine dodeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije. Postavka predstavlja do sada najobimniji presek raznovrsnog umetničkog stvaralaštva Olje Ivanjicki na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije.

Na izložbi će publici biti predstavljena brojna dela: gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i lični predmeti (fotografije, fonoteka, nameštaj, kolekcija čaša i svećnjaka itd.), koji su činili deo njene svakodnevice i bili neiscrpan izvor inspiracije za umetnički rad. Tako će u posebnom delu galerije biti rekonstruisani delovi njenog ateljea sa autentičnim nameštajem i ličnim predmetima. Posetioci će imati priliku da vide i portrete brojnih poznatih ličnosti iz sfere nauke, umetnosti i politike.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posete organizuju se petkom od 17 časova, dok je da ze grupne posete neophodno zakazivanje na telefon 3287-242. Izložba je otvorena do novembra 2017, a tokom njenog trajanja planiran je raznovrstan prateći program, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

Preporuka

Lokalni izbori u Mladenovcu 02. juna

Konačno je završena saga oko lokalnih izbora u Srbiji. Danas je predsednica Skupštine Srbije, Ana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *