nedelja , 16 jun 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Paklena gužva u vrtićima

Paklena gužva u vrtićima

Roditelji koji žele da upišu svoje dete u vrtiće, moći će da konkurišu  od 8. do 19. maja, a broj dece koji će moći da se upišu državni vrtić biće poznat narednih dana. Roditelji će decu moći da prijavljuju direktno u predškolskim ustanovama ili onlajn preko portala eUprave.

Iako je do konkursa ostalo više od mesec dana, već sada na mesto u državnim obdaništima čeka 8.280 dece, pokazuju podaci Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Od tog broja, čak je 4.902 mališana iz društveno osetljivih grupa, koje imaju prioritet pri upisu.

Iz Sekretarijata su podsetili da roditelji mogu da podnesu zahtev tokom cele godine, a oni koji ne budu smešteni u državnim vrtićima, mogu da se upisuju u neki od privatnih.

Prema rečima nadležnih, roditelji čija se deca već nalaze na listi čekanja moraju ponovo da konkurišu za upis, a na predškolskim ustanovama je da odluče da li će onima koji su već konkurisali dati predi prednost pri upisu.

Za upis u vrtiće prošle godine stiglo je 21.792 prijave, a slobodnih mesta bilo je 6.950. Najviše mališana, čak 3.171, prijavilo se za jedno od 752 mesta u Novom Beogradu.

Kako je najavljeno iz Grada, situaciju bi ove godine trebalo da popravi najavljena Mreža škola i predškolskih ustanova, koja pojedinim osmoletkama predviđa da deo prostora ustupe vrtićima.

Ipak, uporedo sa većom navalom na vrtićka mesta, porastao je i broj privatnih predškolskih ustanova – za samo devet meseci, on je sa 82 prešao na 138.

Preporuka

Izložba Nemačkih ovčara u Mladenovcu

U organizaciji Dejana i Strahinje Grujića uz podršku Asocijacije Nemačkih Ovčara Srbije, sutra će se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *