utorak , 16 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Dani roma i u Mladenovcu

Dani roma i u Mladenovcu

Mladenovački Romi i njihovi gosti svečano su obeležili 8.april, Međunarodni dan Roma. Proslava se održala u Sportskom centru, a u kulturno-umetničkom delu programa nastupio je folklorni ansabml KUD-a „Romano Ilo“.

Proslavi su prisustvovali predstavnici gradske opštine Mladenovac. Inače, prema poslednjem popisu u Mladenovcu živi 1022 pripadnika romske nacionalne manjine mada se pretpostavlja da ih ima znatno više.

Svetski dan Roma ustanovljen je sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi 147.000 pripadnika te nacionalne manjine i najugroženiji su deo populacije. Dan Roma obeležava se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

„Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica Roma, ali to nije slučaj samo kod nas. Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole.

Romkinje su u težoj poziciji od ostalih. NJihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji.“ – prenosi RTS.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *