petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Medjulužje prioritet Beograda

Medjulužje prioritet Beograda

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je danas predstavljnju planova javnih nabavki Direkcije za javno zemljište i izgradnju Beograda u Privrednoj komori Srbije – Privredna komora Beograd. Cilj prezentacije je omogućavanje zainteresovanim privrednim subjektima da se, na osnovu predstavljenog plana, blagovremeno i adekvatno pripreme za učešće na tenderima kako bi se sistem javnih nabavki učinio što efikasnijim, pristupačnijim i transparentnijim.

Gradski menadžer je istakao da je postala tradicija da beogradska javna preduzeća i Direkcija za javno zemljište i izgradnju grada u Privrednoj komori Beograda vrše prezentacije godišnjeg programa javnih nabavki.

– Juče su ovde bile „Beogradske elektrane”, danas je Direkcija za javno zemljište i izgradnju, a to radimo zato da privreda Beograda i firme koje posluju na teritoriji Beograda mogu na vreme da budu upoznate sa onim što ćemo nabavljati, odnosno raditi u gradu. Naš cilj je da što više domaćih preduzeća dobije posao u Beogradu i mi smo protekle godine imali nešto više od 3,4 milijarde dinara procenjene vrednosti tendera u Direkciji, od čega je ugovoreno 2,4 milijarde posla. Kroz tendere smo tako uštedeli oko jedne milijarde dinara za ukupno 300 otvorenih postupaka – rekao je Vesić.

On je naglasio da su ove godine planirane nabavke u ukupnoj vrednosti od oko 8,3 milijarde dinara i podsetio da je do sada pokrenuto već više od 70 nabavki.

– Radi se o nabavkama za velike infrastrukturne projekte i zato mislimo da je korisna ideja da firme koje se bave ovim poslovima upoznamo sa našim namerama. Do sada smo pokrenuli velike projekte poput postrojenja za preradu otpadnih voda u Međulužju, a u planu su nam još dva nova, u Pinosavi i Belom potoku. Pokrenuli smo izgradnju sedam kilometara kanalizacije u naselju Braće Marić na levoj obali Dunava koja je vredna više od 90 miliona dinara, tu je i nova autobuska stanica u Bloku 42, završavaju se pristupne saobraćajnice iz Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića ka Prokopu, kao i veza između Tošinog bunara i Mosta na Adi. Pred nama su i radovi u Nušićevoj ulici koji su vredni 50 miliona dinara, više reni bunara koji su važni za snabdevanje Beograda vodom, kanalizacija u naselju Braća Marić u Obrenovcu, naselje Sunčani breg i mnogi drugi kojima rešavamo infrastrukturne probleme grada – rekao je gradski menadžer zahvalivši Privrednoj komori Beograda koja je, po njegovim rečima, dokazala da je pravi predstavnik privrede.

Kao naročito vredan rezultat, Vesić je naglasio činjenicu da je tokom godine u proseku na gradskim tenderima učestvovala 4,1 firma, dok je sadašnji republički prosek 2,5, što govori da su gradski tenderi otvoreni za sve i da firme koje učestvuju na njima veruju da mogu da dobiju posao ukoliko pruže dobre uslove.

Vršilac dužnosti direktora Privredne komore Beograda Milivoje Miletić podsetio je da se radi o zajedničkoj aktivnosti koja je dogovorena i koju podržava gradski menadžer.

– Odziv i zainteresovanost privrednika za ovu aktivnost su izuzetno veliki. S obzirom na to da u komorskom sistemu Srbije predstoje izbori, ovo je istovremeno i dobra prilika da pozovem sve privredne subjekte da učestvuju u izbornim procedurama i u procesu donošenja odluka koje se tiču privređivanja kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji – kazao je Miletić.

Direktor Direkcije za javno zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović zahvalio je na privilegiji i mogućnosti da ova institucija sprovodi sve one projekte koje Grad Beograd planira, naglasivši da bez dobre saradnje svih učesnika u procesu ne bi bilo moguće planski, efikasno i racionalno realizovati izuzetno važne projekte grada.

Preporuka

Prolećni bazar u Mladenovcu

Danas je u Gradskom parku u Mladenovcu u organizaciji GO Mladenovac održana manifestacija Prolećni bazar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *