utorak , 23 априла 2024
Početna / Vesti / Japan poklonio dva vozila i cisternu

Japan poklonio dva vozila i cisternu

 

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas primopredaji dva putnička – dostavna vozila i jedne cisterne, koje je Vlada Japana, preko Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) donirala gradskim centrima i preduzećima koja se bave zbrinjavanjem migranata.

On je, ispred zgrade Starog dvora, zahvalio japanskoj vladi, narodu i Ambasadi Japana, kako je rekao velikim donatorima i prijateljima našeg glavnog grada i svih Beograđana, kao i Kancelariji UNDP-a u Beogradu.
Mladenović je podsetio da je Grad Beograd podneo veliki teret migrantske krize i odgovorno se poneo prema stotinama hiljada migranata koji su prošli kroz našu prestonicu. Takođe je istakao da su Beograđani sve vreme bili više nego tolerantni prema migrantima.

On je naveo da će dva putnička – dostavna vozila dobiti Gradski centar za socijalni rad i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, koji se svakodnevno nalaze na terenu sa migrantima, dok je cisterna namenjena „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji”. Ukupna vrednost donacije je 100.000 dolara.

– Gradski centar za socijalni rad svakodnevno se brine za između 300 i 400 dece bez roditeljskog staranja, koja se trenutno nalaze na teritoriji grada, kao i o velikom broju trudnica i samohranih majki. Donirano vozilo će značiti puno u transportu tih ljudi do prihvatnih centara. Zavod za biocide bdi 24 sata nad prihvatnim centrima kako bi adekvatno i efikasno reagovali. Cisterna će se koristiti upravo za pranje mesta gde migranti najviše borave – ukazao je Mladenović.

Mladenović je podseto da se pored migrantskog centra u Krnjači otvorio i migrantski centar u Obrenovcu i naglasio veoma dobru saradnju sa resornim ministarstvom i Komesarijatom za izbeglice.

Prvi sekretar Ambasade Japana u Srbiji Masajoši Jamato rekao je da se u njegovoj zemlji veoma ceni odgovorno i humano ophođenje Vlade Republike Srbije sa suočavanjem problema sa migrantima.

– Istovremeno smo svesni činjenice da u Beograd u velikom broju dolaze i borave migranti, zbog čega najveći pritisak snose javna komunalna preduzeća, poput „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” koji je zadužen za čišćenje javnih toaleta gde se okupljaju migranti – ukazao je Jamato i najavio da ća podrška Vlade Japana biti nastavljena svim opštinama u Srbiji koje prihvataju migrante.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak zahvalio je kancelariji UNDP-a na pomoći 17 opština u Srbiji, koje su pogođene migrantskom krizom. Takođe i Vladi Japana na doniranim vozilima koja će biti na raspolaganju svim građanima u glavnom gradu.

Predstavnik UNDP-a Žarko Petrović dodao je da su lokalne samouprave podnele veliki teret migrantske krize, te da službe grada danas brinu o više od 3.000 izbeglica i migranata, od kojih je većina u Prihvatnom centru u Obrenovcu i Centru za azil u Krnjači.

UNDP, kako je rekao, pomaže gradovima i opštinama sa velikim brojem migranata i izbeglica da ojačaju zajedništvo, poboljšaju javne komunalne uslege i infrastrukturu, na dobrobit domaćeg stanovništva i raseljenih.

Događaju je prisustvovao i pomoćnik komesara za izbeglice Republike Srbije Ivan Gerginov, koji je istakao da je zapadnobalkanskom rutom u poslednje tri godine prošlo milion ljudi, kao i da je velika većina njih prošla kroz Beograd, i direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije (RAREI) Snežana Radinović.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *