subota , 20 априла 2024
Početna / Vesti / Gradska uprava servis gradjana

Gradska uprava servis gradjana

 

Načelnica Gradske uprave Beograda Sandra Pantelić ugostila je danas učenike Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju, za koje je organizovana praksa u organizacionim jedinicama beogradske uprave. Kako je tom prilikom istakla, deca u pratnji nastavnika imaju priliku da praktično vide ono o čemu u školi uče.

– U Gradskoj upravi obavljaju se svi upravni poslovi, a kroz ruke oko dve hiljade zaposlenih prolaze mnogobrojni postupci koji se tiču života u Beogradu. Uprava je servis građana i tih dve hiljade ljudi opslužuje građane Beograda. Trudimo se da radimo što bolje, a novina je apliciranje za usluge posredstvom portala e-usluga. Broj usluga koje se na ovaj način pružaju iznosi 156.

Uprava je jedinstven organ iako ima 25 organizacionih jednica na pet lokacija – pojasnila je Sandra Pantelić i dala samo jedan od primera kako je internet-aplikacijom roditeljima olakšan upis dece u preškolske ustanove.

Načelnica je navela i da uprava uvek nastoji da bude inovativna i što uslužnija, a do mišljenja građana, pa čak i onih najmlađih, veoma joj je stalo. Zato je pozvala mlade učenike da svoj doživljaj Gradske uprave podele sa njom, jer kako je istakla, svaki savet je dobrodošao.

Sandra Pantelić je podsetila i da u gradu postoji Kancelarija za mlade, a bavi se njihovim položajem i realizuje brojne projekte u koje je uključena omladina Beograda. Takođe, osvrnula se i na „BG praksu”, koja se godinama organizuje za studente beogradskih fakulteta i zahvaljujući kojoj su mnogi mladi stekli neophodna praktična znanja, a neki od njih i nastavili angažman u upravi ili javnim preduzećima.

Ona je sa decom podelila i svoje iskustvo iz školovanja kada je na praksi u roku od pet minuta dobila odgovore na sve što što je mučilo nedelju dana. Zato je poželela učenicima da im ovo iskustvo pomogne kao i njoj nekada, izražavajući uverenje da će im biti i zanimljivo.

Deca su učenici treće godine srednje škole i praktična znanja steći će u sekretarijatima za inspekcijske poslove, imovinsko-pravne poslove, upravu, urbanizam i poslove legalizacije objekata. Kako su ovom prilikom istakli, većina od njih ima nameru da se bavi pravom ili ekonomijom, te će iskustvo vođenja upravnog postupka, u svim svojim koracima, za njih biti od velikog značaja.

Gradska uprava jedan je od četiri organa Grada Beograda, čiji je status posebno uređen Ustavom i zakonom. Pored uprave, organi su i Skupština Beograda, Gradsko veće i gradonačelnik.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *