četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Vesti / Rešiće se stambeni problemi za 50 romskih porodica

Rešiće se stambeni problemi za 50 romskih porodica

 

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji Grem Tindal potpisali su danas u Starom dvoru Memorandum o razumevanju, čime je počela druga faza projekta „Poboljšanje životnih uslova za najugroženije romske porodice u Beogradu”. Cilj tog projekta je rešavanje stambenog pitanja za 50 romskih porodica iz neformalnih naselja.

Mladenović je rekao da se prethodni memorandum odnosio na rešavanje stambenih problema 120 porodica, ali i podsetio da je od 2009. godine Beograd zbrinuo više od 300 romskih porodica u glavnom gradu.

– Problem sa kojim se Beograd suočava nije mali, jer neformalnih i nehigijenskih naselja ima veoma mnogo, više od stotinu. Mi smo odlučni da zajedno sa našim prijateljima, naročito iz Ujedinjenih nacija i predstavnika Evropske unije u Srbiji, rešimo taj problem. Na ovaj način Romi ulaze u program potpune socijalizacije i to po pitanju posla, zdravstvene zaštite, socijalnih prava, ali i uključivanja dece u obrazovni sistem. Tako pokazujemo da u Beogradu postoji briga za najugroženije i najranjivije grupe – istakao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, u planu je izrada akcionog plana kojim bi u potpunosti bila rešena sva neformalna naselja na teritoriji grada.

– Prag tolerancije u vezi s tim pitanjem kod nas je sve manji, jer kako rešimo neke lokacije, pojave se nove. Naš nadležni sekretarijat predano radi na tome da u akcionom planu u potpunosti predvidi rešenje za sva nehigijenska naselja i mislim da ćemo u tome i uspeti, naročito na lokacijama opština Čukarica i Zemun – naveo je Mladenović i dodao da Beograd prati načine na koje se ti problemi rešavaju u okruženju i Evropskoj uniji, kako bi bili primenjeni kod nas.

Vršilac dužnosti sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da je danas veliki dan za 50 porodica koje će ovim projektom dobiti svoj novi dom.

– Za protekle dve godine, u prethodnom projektu, 120 romskih porodica je dobilo dom, a osim toga grad je zbrinuo još gotovo 50 porodica. Na taj način smo uspeli da im obezbedimo novi život, ali i obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, dobili su lična dokumenta i sve ono što im je nedostajalo – obajsnila je ona i dodala da će projekat, koji je danas i zvanično počeo, trajati naredne dve godine.

Kako je naglasila, porodice će imati mogućnost da odaberu da li će živeti u kući sa okućnicom ili stambenim jedinicama koje će biti izgrađene. Ceo postupak se radi uz poštovanje ljudskih prava i standarda koji su predviđeni u ovoj oblasti.

Šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji Grem Tindal izrazio je zadovoljstvo što je nastavljena saradnja na ovom važnom projektu.

– Uz pomoć Evropske unije zajedno ćemo pružiti kvalitetne uslove za stanovanje 50 romskih porodica u Beogradu. U prvoj fazi projekta sa gradom smo sarađivali po pitanju poštovanja ljudskih prava i na metodologiji koja je veoma bitna u svemu ovome. Imamo dva modela socijalnog stanovanja, a oni su usklađeni sa međunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava – istakao je on.

Šef Sektora operacija u delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikolas Bizel je kazao da EU podržava Beograd u trajnom rešavanju problema koje imaju Romi.

– U prvoj fazi projekta već smo donirali 3,2 miliona evra, a sada u drugoj fazi doniramo dodatnih 1,5 miliona evra za obezbeđivanje stambenog rešenja za 50 porodica. Rešenja za Rome su jedna od obaveza koje je Srbija preuzela u okviru svog pridruženja Evropskoj uniji, i to u smislu stambenog pitanja, ali i pitanja obrazovanja, zdravstvene zaštite i uopšte socijalne inkluzije – naglasio je Bizel.

Projekat finansira Evropska unija sa 1,5 miliona evra, sprovodi ga UNOPS u saradnji sa Gradom Beogradom i u koordinaciji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Timom za uključivanje i smanjenje siromaštva i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine Republike Srbije.

Do kraja februara 2019. godine u Beogradu će u okviru projekta biti izgrađena jedna stambena zgrada za socijalno stanovanje sa 23 stana, dok će 27 porodica biti preseljeno u seoska domaćinstva. Ova inicijativa je nastavak projekta koji se sprovodio od 2013. do 2016. godine.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *