petak , 29 марта 2024
Početna / Sport / Fudbal / Beograd napokon zavodi red
FSB

Beograd napokon zavodi red

 

VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE KLUBOVE KOJI UČESTVUJU U TAKMIČENJIMA FS BEOGRADA

U Fudbalskom savezu Beograda je tokom poslednjih nekoliko vikenda, kada su igrana prvenstvena kola u ligama koje savez organizuje i vodi, uočeno niz pojava koje nemaju mnogo zajedničkog sa sportskim pristupom takmičenju, poštovanjem fer pleja i pridržavanjem Propozicija. Ove pojave, poput kolektivnog sedanja igrača jedne ekipe na tlo za vreme utakmice kako bi na taj način izrazili svoj protest, švercovanjem igrača, dovođenjem do prekida igre zbog nedovoljnog broja igrača na terenu tokom utakmice, nepoštovanjem propisa, ignorisanjem izvršenja obaveza prema službenim licima i savezu, neprimerenim ponašanjem roditelja na utakmicama mlađih kategorija, nedisciplinom u igri, napadima na sudije itd. lako su uočene u Fudbalskom savezu Beograda, a jednim delom i u javnosti što je bio povod i nekim medijima da se bave dešavanjima u takmičenjima koja organizuje i vodi Fudbalski savez Beograda.

Poštovanje sprotskog pristupa, fer pleja i pre svega poštovanje Propozicija takmičenja, iz čega treba da proistekne regularnost i ravnopravni uslovi za sve klubove u takmičenju, bili su i biće osnovni principi kojih će se u sprovođenju takmičenja i svega u vezi sa njim držati Fudbalski savez Beograda. Zbog toga se ovom prilikom, pogotovo što je ova situacija izražena u završnom delu prvenstvene sezone 2016/2017, Fudbalski savez Beograda obraća svim klubovima koji učestvuju u takmičenjima koje organizuje i vodi FSB da se ovakve situacije i ponašanje aktera koji su sastavni deo takmičenja moraju zaustaviti i sprečiti ubuduće. Postoje mnogi suptilniji i konačno legitimni načini za izražavanje nezadovoljstva, žalbe i protestvovanje koji su jasno definisani u propozicijama za takmičenje. Ekstremna i nesportska ponašanja daleko su od fer pleja i koreknog sportskog odnosa kome treba da se teži u celokupnom sportu, a fudbalu posebno kao jednoj od vodećih sportskih grana.

Iako je pravo svakoga da ispoljava slobodno svoje ponašanje, ipak je potrebno prilgoditi se sportskim zakonitostima i zato će pravi poštovaoci sporta kao društvene kategorije uvek imati negativnu konotaciju prema svakom ekscentričnom stavu ili negativnoj konotaciji u ponašanju u sportu i osuditi ga. Fudbalski savez Beograda ne sugeriše nikome način na koji će izražavati svoje stavove jer je to stvar pre svega sportske, a zatim i lične kulture i obrazovanja. Srećom ogromna većina klubova – naših članova ponaša se u skladu sa sportskim načelima i poštuje takmičenja u kojima učestvuje i takav odnos ne samo FS Beograda, već i svi sportski nastrojeni ljudi će podržati.

Međutim, Fudbalski savez Beograda upozorava sve one (bilo klubove ili pojedince) koji imaju ideju da na vansportski način ispoljavaju svoja nezadovoljstva i krše uobičajena sportska ponašanja u pristupu takmičenju i odnosu prema istom, koji su skloni da ne poštuju ono što većina poštuje i koji ne žele da se pridržavaju propozicija da će se, kao i do sada, striktno i nepristrasno primenjivati disciplinski propisi, a u skladu sa Disciplinskim pravilnikom FSS koji se primenjuje u takmičenjima FS Beograda. U takvim slučajevima, koji upadljivo remete uspostavljene norme sportskog pristupa, takmičarski organi zaduženi za disciplinu biće maksimalno rigorozni prilikom primene odgovarajućih kaznenih mera.

Fudbalski savez Beograda obratio se javnosti na ovakav način radi onih koji poštuju sportske norme, takmičenje i svoje obaveze odgovorno sprovode. Fudbalski savez Beograda želi javno da ukaže na to da ne žmuri na poslednja navedena dešavanja u takmičenju koje organizuje i vodi na svojoj teritoriji, da ih je jasno uočio i da će učiniti sve da se akteri kazne kako nalaže Disciplinski pravilnik FSS. Takođe, FS Beograda upozorava da takve pojave moraju biti daleko od fudbala i sporta u suštini jer sa njim nemaju mnogo zajedničkog, pa će i dalje delovati u preventivnom smeru kako bi se takmičenja održavala onako kako i treba da budu – u sportskom duhu iznad svega.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *