četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Sigruno mesto za dug do tri meseca

Sigruno mesto za dug do tri meseca

 

Kada se jednom dobije mesto u vrtiću, ukoliko roditelji nemaju dugovanja duže od tri meseca, dete ima sigurno mesto u predškolskim ustanovama do polaska u osnovnu školu, izjavio je v. d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– To znači da će ove godine roditelji čija deca već idu u vrtić i koji nemaju dugovanja za više od tri meseca dobiti aneks ugovora na potpis bez konkurisanja – dodao je Gak za današnje izdanje „Politike”.

On je istakao da se takva zabuna u javnosti pojavila zbog nerazumevanja Zaštitnika građana.

Gak je zaključio da su od trenutka kada je grad odlučio da je nemoralno raskidati ugovore nakon samo jednog neplaćenog računa i kada je aneksom ovaj rok za plaćanje produžen na korektna tri meseca, svi roditelji u Beogradu potpisivali iste ugovore čime, kako je istakao, apsolutno nisu dovedeni u pitanje kontinuitet i izvesnost u korišćenju usluga predškolskih ustanova.

 

Konkurs za predaju zahteva za upis dece u 17 beogradskih predškolskih ustanova završava se danas.

Preliminarna lista upisane dece biće objavljena 12. juna, a nakon toga će komisija do kraja tog meseca razmatrati žalbe roditelja. Do danas, samo elektronski, podneto je 8.357 zahteva.

V. d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak pozvao je uoči početka konkursa sve direktore predškolskih ustanova na odgovornost u ovom procesu kako bi upis dece bio fer, transparentan i po propisanim kriterijumima.

U radnoj 2017/2018. godini u beogradskim predškolskim ustanovama slobodno je 6.881 mesto za mališane.

Roditelji su u prethodne dve nedelje mogli da konkurišu za 5.115 mesta u jaslama, 1.537 mesta u vrtićima i 229 mesta za produženi boravak predškolaca, mimo obavezna četiri sata boravka za sve predškolce.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će predškolskim ustanovima koje ispunjavaju uslove odobravati i povećanje broja mesta do 20 odsto ukoliko bude takvih zahteva. Od broja ovogodišnjih zahteva zavisiće broj dece koja će biti na listi čekanja.

U beogradskim predškolskim ustanovama ukupno boravi oko 60.000 dece, dok za oko 9.000 mališana Grad Beograd refundira deo troškova boravka u privatnim predškolskim ustanovama.
 

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *