petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Spasovdan još od despota Stefana Lazarevića

Spasovdan još od despota Stefana Lazarevića

 

 

Gradska slava Spasovdan koja se ove godine obeležava 25. maja, ima jednu simboliku, jer se naš grad posle velikih stradanja uvek uzdizao i gradio. To je veliki praznik koji je za slavu uzeo još despot Stefan Lazarević početkom 15. veka kada je Beograd vaspostavio kao svoju prestonicu, a mi smo je obnovili 1992. druge godine, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović gostujući na TV Pink.
–Obeležavanje gradske slave počinjemo svetom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u centru grada i onda nastavljamo sa jednom velikom litijom koja ide centralnim gradskim ulicama. Ona ide ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, Knez Mihailovom, spušta se do Saborne crkve, Kraljice Natalije i završava u Vaznesenjskoj crkvi –v rekao je Mlade4nović.
On je dodao da  litija staje na tri mesta gde se molo za mir i blagostanje, za život kao i za one postradale u našem gradu.
–Bilo je puno izazova za naš glavni grad, puno rušenja, ali i puno novih početaka i gradnje. Obeležavanjem ove slave mi slavimo život i blagostanje, molimo se za sve naše sugrađane, ali i za putnike namernike i sve one koji dolaze u naš glavni grad. To je jedan divan povod da se svi okupimo i u jednoj sabornosti obeležimo Vaznesenje Gospodnje Spasovdan – rekao je Andreja Mladenović koji je ovom prilikom pozvao sve Beograđane da uzmu učešća u litiji i da se u jednom prazničnom raspoloženju obeleži ovaj dan.
On je podsetio da je specifično da naši gradovi imaju svoje slave koje obeležavaju i da je to još samo u Grčkoj.
–Obeležavanje slave je važno jer se na taj način pokazuje duhovnost grada i očekujem da će i ove godine to biti jedan praznik i okupljanje svih građana – rekao je zamenik gradonačelnika koji je ovom prilikom zahvalio sveštenstvu Vaznesenjske crkve.
Mladenović je precizirao da litija ima tri zaustavljanja, prvo kod Terazijske česme, zatim kod Saborne crkve i treće je u porti Hrama vaznesenja i podsetio da je upravo na tom mestu bilo sklonište koje je pogođeno prilikom bombardovanja 6. aprila 1941. godine kao i da je tu bio najveći broj žrtava.
Podsećajući da se naš grad uvek nanovo uzdizao i gradio nakon mnogobrojnih napada i rušenja, Mladenović je istakao da danas u gradu ima više od 600 gradilišta.
–Krećemo sa obnovom velikih bulavara koji su mnogo godina čekali na to, u Ruzveltovoj ulici, radi se Bulevar oslobođenja, Slavija. Gradi se u različitim delovima grada i imamo veliki broj investitora koji dolaze, ali se radi puno i na infrastrukturi, odnosno obnovi i izgradnji kanalizacione i putne mreže – istakao je Mladenović i dodao da se u gradu održavaju različite manifestacije i da broj stranih turista konstantno raste.
Prema njegovim rečima Beograd je postao jedna izuzetno atraktivna turistička destinacija i to ne samo za turiste iz regiona.
–Nadam, se da ćemo posle ove izuzetno uspešne posete državnog vrha Kini imati još veći priliv kineskih turista, a mnogo će značiti i direktna linija Beograd – Peking. Zato naš grad treba lepše i urednije da izgleda i to ne samo za turiste nego za građane i mi radimo na tome da im obezbedimo lepši i kvalitetniji život – rekao je Mladenović.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *