ponedeljak , 15 jul 2024
Početna / Vesti / Popusti zbog ćirilice

Popusti zbog ćirilice

 

Povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, gradski menadžer  Goran Vesić položio je cveće na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku.

On je istakao da je današnji dan praznik za sve slovenske narode, kada se obeležava sećanje na Ćirila i Metodija,  grčku braću iz Soluna, koja su širila pismenost i hrišćanstvo među  Slovenima.

– Ova dva sveca uvela su nas ne samo u svet hrišćanstva već i u svet kulture i pismenosti. Podsetimo, ono što su značili Ćirilo i Metodije moramo posmatrati očima tog vremena, a u to vreme pismenost, obrazovanje i kultura nisu značili ono što i danas, bolji posao, rad na sebi lično i drugo, već je to pre svega značilo biti slobodan čovek. Samo pismen čovek je bio zaista slobodan i zato je njihov rad neprocenjiv za slovenske narode, jer smo preko svog pisma uspeli da sačuvamo svoju kulturu, istoriju i postanemo slobodni ljudi. Ovaj praznik još uvek nije zvanični praznik u Srbiji, ali mi u Gradu Beogradu razgovaramo sa ministarstvima kulture i prosvete da se ovaj praznik obeležava u školama i tog dana izučava delo Ćirila i Metodija – istakao je Vesić.

On je ukazao da su u toku i razgovori sa nadležnim ministarstvom o izmeni propisa po kojima bi oni koji svoje firme ističu i oglašavaju na ćirilici dobili određene popuste.

– Tako ćemo dati dodatni doprinos da se sačuva ćirilica, jer iako je i latinica srpsko pismo, verujemo da je njeno čuvanje u vreme interneta i globalizacije jedan od naših najvažnijih zadataka – najavio je gradski menadžer za Beoinfo.

Vence su položili i predstavnici ambasada Rusije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Poljske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Češke, Slovačke, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i informisanja, Udruženja pisaca Srbije i brojni građani.

Preporuka

Turnir u Velikoj Ivanči, prijavljivanje do petka

Prijavljivanje ekipa za turnir u malom fudbalu u Velikoj Ivanči, koji se igra 10 put, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *