četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Mladenovac se još uvek nekako bori

Mladenovac se još uvek nekako bori

 

MESTA na rubu Beograda, polako, ali sigurno ostaju bez srednjih škola, upozoreno je na konferenciji za medije Foruma srednjih stručnih škola Beograda. Reakcija sindikata usledila je posle ukidanja pojedinih odeljenja u srednjim školama u Barajevu, Železniku i Obrenovcu.

Prema rečima Miroljuba Perovića, nastavnika u Tehničkoj školi u Obrenovcu, ukinuto je kombinovano odeljenje automehaničara i mašinbravara, kao i operater mašinske obrade, koje je trebalo da radi po dualnom modelu.

– Interesovanje učenika je veliko, a preduzeća, autoservisi i javna preduzeća iz Obrenovca spremni su da prime učenike na praksu, kao i da im obezbede i zaštitnu opremu i materijal za rad i druge pogodnosti – rekao je Miroljub Perović, nastavnik u ovoj školi. Neki partneri su naveli čak i mogućnost zapošljavanja učenika, obezbeđen prevoz, topli obrok…

Tehničkoj školi u Železniku nije odobren obrazovni profil – administrator računarskih mreža, kao ni kombinovano odeljenje – elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje i elektromehaničar za mašine i opremu. Nastavnici ističu da je reč o deficitarnim zanimanjima, a da će potreba za ovim kadrovima biti veća posle stvaranja Industrijske zone Makiš.

– Srednja škola u Barajevu je prošle godine upisala 32 učenika na smeru komercijalista, na preporuku i odobrenje nadležnih – navela je Svetlana Ivanković, profesor. – Opremili smo kabinete, uložili u stručno usavršavanje nastavnika, da bi samo posle godinu dana ovaj obrazovni profil bio ukinut, a niko ne zna zašto.

NISU ĐACI DRUGOG REDA

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma, učenici ovih škola nisu đaci drugog reda, već deca koja nemaju novac za prevoz i užinu, pa je neprimereno da ih Ministarstvo prosvete diskriminiše.

On je istakao da su odeljenja ukinuta dekretom, proizvoljno, bez obrazloženja i navođenja valjanih razloga, čime je dovedeno u pitanje funkcionisanje škola u Srbiji.

 

Izvor: Novosti

 

 

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *