četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Vesti / Zaštita dece pre svega

Zaštita dece pre svega

 

 

Za realizaciju delatnosti četiri gradska prihvatilišta grad obezbeđuje potrebne uslove kako bi profesionalci stručnim radom omogućili deci i mladima da što bezbolnije prevaziđu posledice kriza kojima su bili izloženi, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović na otvaranju seminara o implementaciji dokumenta „Jedno od petoro”.

Događaju su prisustvovale članica Gradskog veća Mirjana Mavrić i v. d. sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Akciju „Jedno od petoro” pokrenuo je Savet Evrope 2010. godine kako bi se rešio problem seksualnog nasilja nad decom, položaja dece u migrantskoj krizi, kršenja dečjih  prava i najtežih oblika nasilja. Cilj je da se postigne dalja implementacija Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja, kao i da se podigne svest društva o stepenu nasilja nad decom.

Mladenović je izrazio zadovoljstvo što se Beograd pridružio „Paktu gradova i regiona za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom” i što će učešćem na predstojećem kongresu pružiti doprinos kampanji Saveta Evrope – „Jedno od petoro”.

– Odgovor šire društvene zajednice već na prve pojavne oblike nasilja mora biti energičan i vođen organizovanom politikom usmerenom na zaštitu onih kategorija stanovništva u kojima se registruje najveći porast nasilja, a to su prvenstveno žene i deca. Grad Beograd je odgovoran za bezbedan život svojih građana, te stoga nastoji da razvija i unapređuje sistem zaštite najrizičnijih kategorija, kako dece i mladih tako i žena, izloženih nasilju u porodici – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, gradska prihvatilišta zbrinjavaju decu i mlade sa poremećajima u ponašanju, kao i decu koja su bila izložena najrazličitijim oblicima nasilja.

– U Prihvatilištu za zlostavljanu i zanemarivanu decu, koje funkcioniše u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine i zbrinjava decu između sedam i 18 godina, stručnjaci sa posebnom pažnjom i senzibilitetom na individualnom nivou pristupaju njihovim problemima, uz istovremeno osnaživanje ličnosti korisnika. U borbi sa ovom pošasti, koja ima visoku cenu jer uzima ono najvrednije u društvu – decu, ključna je prevencija – poručio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da prevencija seksualnog nasilja, kao jednog od najtežih oblika nasilja nad decom, zahteva snažno i efikasno delovanje većeg broja sektora u okviru jedinstvenog sistema društvene zajednice. Uveren sam, naveo je Mladenović, da će povezivanje javnog, civilnog i privatnog sektora u ovoj oblasti još snažnije unaprediti uspostavljanje mehanizama za zaštitu dece od svih oblika nasilja.

– Grad Beograd, kao najveća lokalna samouprava u Srbiji i kao glavni grad, prepoznaje značaj svoje uloge na ovom zajedničkom putu u zaustavljanju seksualnog nasilja nad decom – rekao je Mladenović i prisutnima poželeo prijatan boravak u Beogradu i uspešno učešće na sutrašnjem Kongresu lokalnih i regionalnih samouprava Saveta Evrope.

U ime Saveta Evrope prisutnima se obratila Gabrijela Nef, koja je naglasila da je današnji seminar drugi po redu, kada je implementacija „Pakta gradova i regiona za zaustavljanje nasilja nad decom” u pitanju. Ona je zahvalila Gradu Beogradu na organizaciji i istakla da je prvi seminar o implementaciji „Pakta” održan u holandskom gradu Hertogenbošu pre dve godine, kada je dogovoreno da se seminari održavaju na dve godine.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *