nedelja , 21 априла 2024
Početna / Vesti / Ugašen požar u Vinči

Ugašen požar u Vinči

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da je požar na deponiji „Vinča”  ugašen, te da će se u narednom periodu sistemom termovizijskih kamera pratiti da li ima još žarišta u unutrašnjosti deponije. On je zahvalio svim nadležnim službama koje su učestvovale u gašenju požara i istakao da je urađen veliki posao.

– U ovom trenutku više nema ni požara ni dima. Uložen je ogroman napor koji je podrazumevao uključivanje velikog broja službi, a nastavićemo da pratimo situaciju na terenu s  obzirom na to da su napolju visoke temperature. U gašenju požara utrošeno je oko 65.000 kubika zemlje, a požarom je bilo zahvaćano područje od oko 20 hektara. U narednom periodu ćemo koristiti termovizijske kamere kako bismo snimili da li ima još žarišta u unutrašnjosti deponije. Želeo bih da zahvalim direktoru JKP „Gradska čistoća” Miodragu Bogdanoviću, Sektoru za vanredne situacije MUP-a, kao i svim vatrogasnim jedinicama koji su učestvovale u gašenju požara – istakao je gradonačelnik.

On je dodao da je sistemsko rešenje za deponiju u Vinči pronalaženje privatnog partnera koji bi postojeću deponiju zatvorio i napravio fabriku za pretvaranje otpada u toplotnu i električnu energiju. Procenjena vrednost investicije je 300 miliona evra, a kompletan iznos obezbediće privatni partner.

– Javile su nam se najveće firme na svetu koje se bave upravljanjem otpadom. U pitanju je nov proces, oni donose know-how i nove tehnologije, a za nas je to dobro jer ćemo moći nešto da naučimo i da kasnije iskoristimo to znanje. Otvaranje obavezujućih ponuda je 13. jula i verujem da će ovo biti dobro i konačno rešenje za deponiju – zaključio je Siniša Mali.

 

Izvor Beoinfo

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *