četvrtak , 30 марта 2023
Najnovije vesti
Početna / Kultura i obrazovanje / Besplatan ulaz u Teslin dom

Besplatan ulaz u Teslin dom

 

Povodom obeležavanja 161. godišnjice rođenja Nikole Tesle, istoimeni muzej u Krunskoj 51 otvara svoja vrata za posetioce u ponedeljak, 10. jula. Ulaz je na ovaj dan, tradicionalno, besplatan, najavila je v. d. sekretara za kulturu Ivona Jevtić.

Ona je prilikom današnje posete muzeju istakla da ova jedinstvena institucija pod zaštitom Uneska čuva, obrađuje i izučava Teslinu zaostavštinu u celosti.

– Teslini pronalasci iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, radiotehnike i bežičnog upravljanja izmenili su sliku sveta i napravili veliki pomak u nauci – rekla je Ivona Jevtić i naglasila dvojaku ulogu ovog muzeja jer, kako je rekla, pored toga što je ustanova zaštite, on je i centar okupljanja naučnika i istraživača iz različitih oblasti.

Vršilac dužnosti sekretara podsetila je na prošlogodišnji jubilej, kada je organizovana svečana akademija u sali Kolarčevog narodnog univerziteta, urađena nova i osavremenjena stalna postavka, kako bi bila što atraktivnija za posetioce. Ona je dodala da je ove godine u Moskvi, u okviru Dana Beograda od 25. do 27. maja, muzej predstavio svoju izložbu „Nikola Tesla – Duh, delo, vizija”, gde je u tri celine prikazan život i rad ovog naučnika.

Današnjoj poseti prisustvovali su i v. d. podsekretara za kulturu Milan Lazović, kao i direktor muzeja Branimir Jovanović.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Bedem pod Kosmajem

Talentovani štoper OFK Mladenovca, Jovan Životić(18), zauzeo je ovog proleća standardno mesto u prvom timu. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *