četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Krenuo 46. Sofest
Beograd, 4. jula 2017 - Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtic na otvaranju Sofesta. Godisnja smotra srpskog filma, 46. Sofest pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja" poceo je danas u Centru za kulturu Sopot. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Krenuo 46. Sofest

 

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivona Jevtić svečano je sinoć u Sopotu otvorila 46. Sofest. Ona je tom prilikom apostrofirala veliki značaj ujednačenog razvoja kulture na celoj teritoriji Beograda i istakla da je grad ove godine u festival uložio veća sredstva nego prethodne.

Prema njenim rečima, važno je da građani iz prigradskih opština imaju pristup kvalitetnim kulturnim sadržajima kao i stanovnici centralnih delova Beograda.

– Uvek mi je bilo zadovoljstvo da prisustvujem filmskim festivalima gde se prožima pozitivna energija filmskih stvaralaca i publike. Ovo je pravi praznik kulture, kompletan filmski doživljaj svojstven velikim svetskim festivalima. Grad Beograd iz godine u godinu ulaže više sredstava u kulturne manifestacije koje je osnovao. Cilj je da svih 11 stalnih manifestacija u oblasti kulture kao što su Fest, Belef, Bemus, budu bolje nego ikada i smatramo da smo u tome uspeli – rekla je Ivona Jevtić.

Ona je naglasila da je ove godine grad izdvojio 4,1 milion dinara, što je preko  milion dinara veći budžet nego prethodne godine.

– Sofest uveliko doprinosi i privrednom razvoju grada kompletnom turističkom ponudom u danima festivala. To je veoma značajno za opštinu Sopot, ali i za Beograd. Želim da zahvalim predsedniku opštine i svima koji su dali svoj doprinos u ovako sjajnoj organizaciji festivala koji je iz godine u godinu posećeniji, sadržajniji i bogatiji. Ovaj značajan festival uveo je jedno lepo pravilo koje je već postalo tradicija, a to je da svake godine proslavlja jubilej nekog značajnog ostvarenja iz istorije srpske kinematografije  – dodala je Ivona Jevtić.

Kao uvertira otvaranju poslužila je izložba „50 godina Skupljača perja”, budući da je u fokusu ovogodišnjeg festivala upravo ovaj film i njegov autor Aleksandar Saša Petrović.

Predsednik Odbora Sofesta i opštine Sopot Živorad Milosavljević izjavio je da mu je čast što je na čelu festivala, kao i da će se opština u narednim godinama truditi  da poboljša uslove za održavanje ove manifestacije koja doprinosi bogaćenju kulturne mape Beograda.

– Već četiri i po decenije ovde pozdravljamo i slavimo velike stvaraoce i podržavamo mlade kreatore sedme umetnosti da u skoroj budućnosti kroče u svet najboljih i slavnih po kojima će se prepoznavati Srbija – izjavio je Milosavljević i pozvao okupljene da uživaju u prazniku filma u Sopotu.

 

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *