subota , 20 априла 2024
Početna / Vesti / Zajam GSP-u iz evra pretvoren u dinare

Zajam GSP-u iz evra pretvoren u dinare

 

Ugovor kojim će Evropska banka za obnovu i razvoj izvršiti konverziju dela postojećeg zajma GSP-u „Beograd” u iznosu od 15 miliona evra  u dinare potpisan je danas u Starom dvoru. Ugovor su potpisali Danijel Berg, direktor EBRD-a za Srbiju, i Željko Milković, generalni direktor GSP „Beograd”, a potpisivanju je prisustvovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je istakao da je ovo  prvi   aranžman ove vrste gde se radi konverzija iz evra u dinare i da je rezultat konsolidacije javnih finansija Grada Beograda.

– Veoma sam zadovoljan današnjim potignutim dogovorom sa EBRD-om. Restrukturiranje javnih finansija i čvrsta fiskalna politika vođena poslednje tri  godine za posledicu ima poboljšanje kreditnog rejtinga Beograda. Sa današnjom delimičnom konverzijom dela kredita EBRD-a prema GSP-u iz evra u domaću valutu bitno se smanjuje rizik dodatnog troška u vidu kursne razlike. Ovo je važan korak za nas koji će se pozitivno odraziti na finansijsku sliku glavnog grada – rekao je Mali i dodao da se na ovaj način promoviše zaduživanje u lokalnoj valuti, što predstavlja ključni strateški cilj Vlade Srbije, kao i Narodne Banke Srbije.

Danijel Berg je naglasio da je EBRD predvodnik inicijative za razvoj lokalnih valuta i lokalnih tržišta u zemljama gde investira.

– Ovo je naša prva transakcija ovog tipa u Srbiji koja predstavlja inovativan način da se pomogne dugogodišnji klijent i doprinese makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti zemlje. EBRD nastavlja sa političkim savetodavnim radom sa GSP-om, koji je osmišljen da poboljša operativne i finansijske performanse preduzeća. Naš dugoročni cilj je da pomognemo razvoj preduzeća kako bi ono pružalo usluge visokog kvaliteta, ali sa daleko manjom potrebom za kontinuiranom budžetskom podrškom – objasnio je Berg.

Željko Milković je dodao da će prihodi GSP-a u dinarima i vraćanje zajma EBRD-u u istoj valuti pomoći ovom preduzeću da izbegne izlaganje fluktuacijama deviznog kursa.

– Ova promena će imati pozitivan uticaj na finansijsko poslovanje preduzeća, kao i na operativnu efikasnost, a takođe će pomoći dalje poboljšanje usluga u korist stanovnika Beograda – rekao je Milković.

 

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *