četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Vesti / Petrovdan medju 15 najvećih praznika
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petrovdan medju 15 najvećih praznika

Današnjoj Svetoj arhijerejskoj Liturgiji u hramu Svetih apostola Petru i Pavla u Jagnjilu prisustvovali su brojni vernici iz Jagnjila i okolnih sela.

Petrovdan, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika crkvena je slava jagnjilskog hrama Svetih apostola Petra i Pavla.

Slava je i ove godine tradicionalno obeležena u crkvenoj porti, a ovogodišnji kolačar je bio Goran Spasojević, član Veća gradske opštine Mladenovac zadužen za sport.

Kod Srba Petrovdan je slava pekara i ribara. Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričešće vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve.

Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač. Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

altHram posvećen Sv. ap. Petru i Pavlu u Jagnjilu podignut je 1841. godine, a osvećen 1844. godine pod vladavinom Aleksandra Karađorđevića.

Kako se navodi u Ilustrovanoj istoriji Srpske pravoslavne crkve, na ovom mestu, pre sadašnje crkve postojao je manastir, ne zna se muški ili ženski, podignut za vreme kneza Lazara. Manstir nije bio tako veliki, a imao je oko 30 hektara imanja.

Posle Kosovskog boja i pogibije kneza Lazara, na presto je došao despot Stefan Lazarević, kao turski vazal Bajazita. Bajazit je imao tri sina, Sulejmana, Muhameda i Musu, koji su se borili za vlast nad ovim prostorima.

Despot Stefan Lazarević priklonio se Sulejmanu koga pobeđuje njegov brat Musa i koji posle pobede 1413. godine organizuje kaznenu ekspediciju tokom koje je ovaj manastir spaljen do temelja.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *