subota , 20 априла 2024
Početna / Vesti / Do kraja godine gotov Brankov most

Do kraja godine gotov Brankov most

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni urbanista Milutin Folić obišli su danas radove na rekonstrukciji pešačke staze na Brankovom mostu, koji će biti završeni najkasnije do kraja godine.

Mali je istakao da je reč o veoma ozbiljnim radovima, te da je iz bezbednosnih razloga desna strana mosta zatvorena još 2014. godine.

– Stanje je bilo mnogo lošije nego što se očekivalo zbog čega je i bilo potrebno ovoliko vremena da počnu radovi, kako bi se uradile sve neophodne analize. Radovi, čija je vrednost 210 miliona dinara, biće gotovi do kraja godine, kada ćemo imati potpuno bezbedan Brankov most i za pešake i za bicikliste – istakao je gradonačelnik i zahvalio  izvođaču koji je obećao da će radovi biti gotovi i pre najavljenog roka.

On je najavio da će zbog obimnog posla izvođač raditi i noću, kao i da će biti zatvarane po dve ili tri saobraćajne trake u smeru ka starom delu grada. Takođe, izvođač je  najavio da će radovi biti gotovi najkasnije do novembra.

– U toku su radovi na Trgu Slavija, u Ruzveltovoj ulici, Bulevaru oslobođenja i sada na Brankovom mostu, kako bismo maksimalno iskoristili letnje vreme za završetak velikih infrastrukturunih projekata. Takođe se već bavimo planovima za narednu godinu, kada je predviđeno da se u blizini ovog mesta postavi gondola koja će povezivati Kalemegdan i park Ušće. Krajem naredne godine počeće izgradnja novog Savskog mosta, koji će sa pomenutim radovima u potpunosti promeniti panoramu ovog dela prestonice – zaključio je gradonačelnik.

Generalni direktor Mostogradnje Branko Knežević, koja je izvođač radova,  precizirao je da će se betonske ploče demontirati i na postojećim konzoloma montirati čelična konstrukcija i biti spregnuta sa čeličnom konstrukcijom kolovoza mosta.

– Unošenjem 400 tona dodatnog čelika povećaće se moment inercije, kao i nosivost samog mosta, a konstrukcija će biti daleko trajnija. Takođe, nova staza za pešake i bicikliste imaće hidroizolaciju i odgovarajuću podlogu protiv klizanja  – ukazao je  Knežević.

Obilasku radova prisustvovao je i sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, kao i predstavnici Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *